Eurooppa Talous

Porsche kielsi Euroopan unionia julkaisemasta dieselpäästötuloksia

Porsche Cayenne. Kuva Alexander Prevot / Flickr / CC BY-SA 2.0

Euroopan unionin sisäinen tutkimuslaitos kieltäytyi kuukausien ajan  julkaisemasta Porschen dieselajoneuvojen päästötestien tuloksia.

Vuoden 2017 puolivälissä laaditut testitulokset osoittavat, että Porsche Cayennen typpioksidipäästöt olivat epäilyttävän korkeat. Euroopan komission yhteinen tutkimuskeskus (Joint Research Council, JRC) päätti olla julkaisematta tuloksia otettuaan ensin yhteyttä autonvalmistajaan.

EU Observer kertoo, että JRC:n ei ollut pakko suojella Porschea, mutta niin se kuitenkin päätti tehdä.

Toukokuussa 2018 EU Observer pyysi JRC:ltä kaikki syyskuun 2015 jälkeen tehtyjen päästötestien tulokset. Tuona aikana Porsche oli päästöhuijauksesta kiinni jääneen Volkswagenin tytäryhtiö. JRC toimitti kymmeniä dokumentteja, mutta kieltäytyi yhden valmistajan dokumentaation paljastamisesta.

– Dokumentti sisältää testituloksia, jotka kuuluvat Euroopan unionille ja auton valmistajalle, JRC kertoi saatteessa, jonka mukaan JRC oli päättänyt jättää tulokset kertomatta konsultoituaan autonvalmistajaa. Mistään ei tuolloin käynyt ilmi, että autonvalmistaja oli Porsche.

EU Observer joutui turvautumaan EU:n julkisuussäädöksiin päästäkseen käsiksi dokumentaatioon. EU Observer tiedusteli myös EU komission tiedottajalta, kuinka on mahdollista, että EU ja yksityinen autonvalmistaja omistavat tulokset yhteisesti. Vastauksesta kävi ilmi, että JRC ja autonvalmistaja ovat allekirjoittaneet luottamuksellisuussopimuksen, kuten tiedottajan mukaan on tapana.

EU-komission lopulta paljastettua dokumentaation, kävi ilmi, että auto oli Porsche Cayenne – yksi Porschen suosituimmista malleista. Puolen vuoden viive tietojen julkaisemisessa selittyy komission mukaan sillä, että Porsche oli väittänyt JRC:lle, että testiraportissa oleva tieto on suorassa yhteydessä meneillään oleviin oikeudenkäynteihin. Komission mielestä tämä väite ei kuitenkaan ollut riittävä dokumenttien salaamiseksi, joten komissio teki dokumentit julkisiksi.

Dokumentaatiossa olevat testitulokset olivat yhtenevät aiemmin tehtyjen päästöhuijausten kanssa.

Samaan aikaan julkisuuteen tullut luottamuksellisuussopimus JRC:n ja Porschen kanssa paljastaa, että dokumentaatio olisi voitu julkistaa jo aiemmin, sillä sopimuksen mukaan luottamuksellisuus ei kata tapauksia, joissa tietoja pyydetään lakiperusteisesti. Tästä huolimatta Euroopan komission yhteinen tutkimuskeskus JRC päätti pitää saksalaisen autonvalmistajan päästödokumentaation salassa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa