Eurooppa Rikos

Prahan entinen imaami tunnusti auttaneensa jihadisteja

tsekki poliisi
Kuva Dickelbers / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Entinen Prahan imaami Samer Shehadeh tunnusti tiistaina, että hän on auttanut veljeään ja siskopuoltaan matkustamaan Syyriaan ja liittymään Jabhat Fatah as-Sham -terroristijärjestöön (Syyrian al-Qaeda). Veli Omar ja siskopuoli Fátima Hudková ovat saaneet syytteet terrorismin tukemisesta, ja heitä uhkaa jopa 15 vuoden vankeusrangaistus.

Marraskuussa 2016 imaami Samer Shehadeh auttoi ensin veljeään, sitten siskopuoltaan matkaamaan Syyrian taistelukentille. Hän keräsi avustuksia Syyrian sodasta kärsivien ihmisten auttamiseksi, mutta myös rahoittaakseen matkan Istanbuliin, missä hän otti yhteyttä jihadisteihin asianaan terroristijärjestöön liittyminen.

Tšekin tiedustelupalvelu otti kolmikon tutkinnan kohteeksi vuonna 2016.

Imaamin tehtävästä Prahassa jo vuonna 2014 eronnut imaami on syntynyt Tšekin tasavallassa, mutta hänen juurensa ovat Palestiinassa. Shehadehilla on tutkinto Medinan islamilaisesta yliopistosta, josta valmistuttuaan imaami otti Prahan islamilaisen keskuksen johdettavakseen ja alkoi saarnaamisen koko maan alueella.

Shehadeh on jo aiemmin herättänyt huomiota lausunnoillaan. Vuoden 2001 Yhdysvaltoihin kohdistunutta 9/11-iskua hän kommentoi sanomalla, että ”ei voi tuomita urotyötä”. Vuonna 2010 hän saarnasi, että ”jokainen, joka noudattaa muita kuin Muhammedin asettamia lakeja, on kiittämätön ja pakana”.

Tšekin asukkaista noin 20 000 on islaminuskoisia, mikä vastaa 0,2 prosenttia väestöstä.

Lähde Prague Morning

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit