Muu maailma

Presidentti Trump julisti Antifan terroristiorganisaatioksi

Minnesota 28.5.2020. Kuva Lorie Shaull / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Julistus on seurausta Minnesotan mellakoista, jotka ovat muuttuneet väkivaltaisiksi ja joihin on ottanut osaa ”ulkopuolisia agitaattoreita”.

USA Today -lehden artikkelin mukaan George Floydin menehtymisen seurauksena puhjenneissa mellakoissa esille nousevat ”ulkopuoliset agitaattorit”.

Lehden otsikko on paljon puhuva: ”Siellä on anarkisteja: Minnesotan viranomaiset sanovat ulkopuolisten agitaattoreiden kaapanneen rauhanomaiset mielenosoitukset”.

– Tosi kovan luokan tyyppejä, tämä on heidän tehtävänsä: he ovat osallisena tässä taistelussa, sanoo Adam Leggat, entinen Britannian armeijan terrorisminvastaisen yksikön upseeri.

– He tarvitsevat mielenosoituksia naamiokseen jotta he pääsevät etenemään tarkoitusperissään.

Asiantuntijoiden mukaan väkivaltaiset mellakat tulevat leviämään myös muihin Yhdysvaltojen isoihin kaupunkeihin. Minnesotan tilanteen johdosta Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump julisti tänään äärivasemmistolaisen Antifan terroristijärjestöksi.

– Amerikan Yhdysvallat määrittelee Antifan terroristijärjestöksi, Trump twiittasi.

Aiemmin Trump kommentoi Antifan osallisuutta kaaoksen luomiseen.

– Onnittelut Kansalliskaartille välittömästi Minnesotaan saapumisensa jälkeen tekemästään hienosta työstä viime yönä. Muun muassa Antifan johtamat anarkistit saatiin kuriin nopeasti. Pormestarin olisi pitänyt tehdä se jo ensimmäisenä yönä, jolloin ongelmia ei olisi ollut, presidentti twiittasi.

Pegggy Flanagan, Minnesotan kuvernööri syyttää mellakoista useita osapuolia.

– Siellä on valkoisen ylivallan kannattajia. Siellä on anarkisteja. Siellä on ihmisiä jotka polttavat identiteettimme keskiössä olevia instituutioita, hän totesi.

Minnesotan mellakat alkoivat George Floydin menehdyttyä pidätystilanteessa 25. toukokuuta. Epäonninen tapahtumaketju sai alkunsa kun poliisi pysäytti väärennetyn rahan käyttämisestä epäillyn George Floydin ajaman auton.

Poliisi sai Floydin ulos autosta, mutta tämä vastusteli pidätystä. Kun Floyd oli saatu käsirautoihin, hänet yritettiin saada partioautoon. Floyd kuitenkin vastusteli ja sanoi potevansa klaustrofobiaa. Hän myös sanoi, ettei voi hengittää. Tämän jälkeen Floyd putosi maahan edelleen raudoitettuna.

Seuraavaksi poliisi laittoi jalkansa Floydin kaulan päälle. Floyd sanoi uudelleen ettei voi hengittää. Hän kuitenkin hengitti edelleen. Noin 10 minuutin kuluttua siitä kun poliisit yrittivät saada Floydia partioautoon tämä lopetti hengittämisen. Poliisit eivät myöskään havainneet pulssia.

26. toukokuuta tehdyssä ruumiinavauksessa ei löydetty merkkejä kuristumisesta tai hapenpuutteesta. George Floydilla oli ruumiinavausraportin mukaan sairauksia kuten sepelvaltimo- ja verenpainetauti. Nämä sairaudet yhdistettynä pidätystilanteeseen ovat todennäköisiä menehtymiseen johtaneita syitä.

Vuonna 2009 George Floyd tuomittiin 5 vuodeksi vankeuteen aseellisesta ryöstöstä. Hänen sanotaan muuttaneen elämäntapojaan vapauduttuaan vankilasta vuonna 2014.

Floydin menehtymiseen myötävaikuttanutta poliisia, Derek Chauvinia, syytetään ensisijaisesti kolmannen asteen murhasta (maksimirangaistus 25 vuotta vankeutta) ja toissijaisesti toisen asteen murhasta (maksimirangaistus 10 vuotta vankeutta).

Chauvinin toimista virassaan on vuodesta 2001 alkaen tehty 18 valitusta, jotka eivät kuitenkaan ole johtaneet toimenpiteisiin.

The New York Timesin laatima video kertoo myös onnettomien tapahtumien kulusta.

Lisätty Minnesotan kuvernöörin kommentti sekä tieto Chauvinista tehdyistä valituksista 1.6 klo 10:54
Lisätty New York Timesin video 3.6 klo 20:26

Tilaa
Ilmoita
guest

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

[…] Presidentti Trump julisti Antifan terroristiorganisaatioksi […]