Kotimaa

Professori Lillrank: ”Moderni yövartijavaltio puolustaa uhkaavilta taudeilta”

Aalto-yliopiston tuotantotalouden professori Paul Lillrank. Kuva: Aalto-yliopisto/Anni Hanén

Virusepidemia on uhka kansalaisten turvallisuudelle ja järjestykselle siinä missä sotilaallinen hyökkäys, tietojärjestelmien sabotointi tai terrori-isku.

Koronataudin opetus on, että tarvitsemme modernin yövartijavaltion ja uudenlaisen kokonaismaanpuolustuksen huolehtimaan uusista uhkatekijöistä, kirjoittaa tuotantotalouden professori Paul Lillrank  EVA Analyysissa Pelkopandemia.

– Hallituksen erittäin kalliit toimenpiteet ovat ostaneet aikaa. Torjunnan kalleus johtuu siitä, että valtio ei ollut varautunut pandemiaan. Sitä mukaa kun hyvässä järjestyksessä peräännytään koronaviruksen ensimmäisestä aallosta, on aloitettava varautuminen seuraavaan aaltoon. Siihen ei ole laittaa kahtakymmentä miljardia euroa, Lillrank sanoo.

Kulkutauteja varten pitäisi olla viranomaisia, jotka seuraavat tilannetta, laativat toimenpidesuunnitelmia ja harjoittelevat säännöllisesti. Pandemiapuolustus tarvitsisi lääketieteelliset valmiusjoukot ja maakuntakomppaniat.

Modernin verkostomaisen yövartijavaltion luominen ei ole yksinkertaista tai halpaa. Se ei silti tarkoita julkisen sektorin paisuttamista, vaan suunnitelmallisuutta, varautumista ja kykyä mobilisoida resursseja kriisitilanteessa.

Julkinen valta tai elinkeinoelämä eivät kykene modernin yövartijavaltion luomiseen yksin. Sen toimivuus edellyttää yksityisen ja julkisen työnjaon selventämistä. Julkinen organisaatio on vallankäyttöön varta vasten rakennettu byrokratia. Se huolehtii vain valtiolle kuuluvista tehtävistä, joissa käytetään laillista pakkovaltaa.

– Pandemiapuolustuksessa vallankäyttö, koordinointi ja ohjaus sopivat julkiselle byrokratialle, tuotanto sopii yrityksille, Lillrank sanoo.

  • 46
    Shares
Tagit

Liity kannattajajäseneksi