Kotimaa Politiikka

PS jätti välikysymyksen KD:n ja Liike Nytin kanssa: Työn kannattavuus ja huoltovarmuus vaarassa – hallitus vain kiristää ruuvia

Kuva: Wikimedia Commons.

Perussuomalaiset jätti yhdessä Kristillisdemokraattien ja Liike Nytin kanssa tänään välikysymyksen energia- ja polttoainehinnoista. Puolueet vaativat hallitukselta vastauksia siihen, millä toimilla hallitus aikoo puuttua räjähtäneisiin liikkumisen ja asumisen kustannuksiin, jotka näkyvät jo muun muassa ruuan hinnassa ja kiihdyttävät ostovoiman laskua eli inflaatiota.

Perussuomalaiset esitti viime syksynä, että hallituksen ajamaa maailman kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa pitää maltillistaa niin, että hiilineutraalisuustavoite siirretään vuoteen 2050 eli samaan vuoteen kuin EU:n tavoite.

– Pienen maan, jossa etäisyydet ovat pitkiä ja auto välttämätön, ilmasto kylmä, julkinen talous rapakunnossa ja vientisektori energiaintensiivinen, pitäisi tehdä asiat vakaalla harkinnalla eikä lähteä keulimaan kansainvälisten lisäpisteiden toivossa. Tärkeimpiä kilpailijamaitamme kovempi hiilineutraalisuustavoite antaa aivan suotta etumatkaa muille. Se on omille kintuille potkimista. Varsinkin kun itse ongelmaan eli ilmastonmuutokseen Suomen muita suuremmalla ”kunnianhimolla” ei ole vaikutusta, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti.

Hinnat vaikuttavat jo työn kannattavuuteen, huoltovarmuuteen ja ruuan hintaan

Purra muistutti, että yhä useampi pitkiä etäisyyksiä töihin ajava joutuu miettimään, kannattaako työnteko.

– Polttoaineet ovat vaikeasti korvattavia tuotteita, ja monen on mahdoton välttää niiden käyttöä esimerkiksi työmatkailussa. Polttoainehintojen nousu ei vähennä liikkumisen tarvetta. Energian kallistuminen on jo siirtynyt erityisesti ruoan ja asumisen hintoihin. Kun maatalouteen pian tullaan kohdistamaan lisää ilmastotoimia, hinta nousee edelleen. Samalla suomalaisen ruoantuotannon asema heikkenee entisestään, ja maatalousyrittäjät pakkaavat kimpsujaan. Tämä kaikki on peruuttamattoman haitallista omavaraisuudellemme, Purra luetteli.

Purra totesi, etteivät yksinomaan ilmastotoimet ole hinnannousuun vaikuttaneet, mutta niillä on selvä vaikutuksensa kokonaisuudessa.

– Eikä etenkään nyt pidä olla ymmärtämättä, että energia- ja ilmastopolitiikalla on myös merkittäviä turvallisuuspoliittisia vaikutuksia – lännen virheet lisäävät Venäjän kykyä ja halua kiristää niillä kahdella asialla, joita sillä on, energiaviennillä ja sotilaallisella voimalla, Purra lisäsi.

Hallitukselta tulossa lisää haitallisia toimia

Hallituksesta on luvattu, ettei polttoaineiden verotusta enää kiristetä tällä hallituskaudella, mutta hallitus on korottamassa hintoja jakeluvelvoitteen nostolla. Liikenteen päästökaupasta ja ruuhkamaksuistakin puhutaan. Kilometriveroa autoilijoiden paikannuksineen on väläytetty tuoreeltaan.

Purra esitti, että polttoaineen pakkojakeluvelvoitteen laskeminen olisi valtiontalouden tasapainottamisen näkökulmasta tehokkain tapa laskea polttoainehintoja, koska se tapahtuisi ilman välittömiä vaikutuksia kertyvien verojen määrään.

– Tätä ei voi liikaa korostaa: Ilmastotoimien tarkoitus on nostaa hintoja ja vaikuttaa sitä myötä päästöjen ehkäisyyn. Ei se ole vahinko. Mikäpä siinä, jos se karsisi turhaa kulutusta ja ympäristölle haitallisia toimia siellä, missä se on järkevää ja kustannustehokasta. Ongelma on siinä, että se kohdistuu tässä tapauksessa päästöjään huomattavasti jo vähentäneen, kansalaisia tappiin asti verottavan maan työssäkäyntiin, yrittämiseen ja ihmisten arjen välttämättömiin toimiin.

– Suomessa ei riitä enää huolestuneisuus ja päivittely. Kansalaiset tarvitsevat näkymän siitä, miten tilannetta tullaan helpottamaan, Purra vaati.

Perussuomalaiset alentaisi polttoaineverotusta

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio puolestaan muistutti puheessaan, että hallitus toteutti eduskuntavaalien jälkeen historiallisen suuren polttoaineveronkorotuksen.

– Euroopan komission joulukuun 2021 lopussa julkaiseman tilaston mukaan Suomessa dieselin hinta on Euroopan toiseksi kalleinta, Tavio muistutti.

Perussuomalaiset ovat esittäneet vaihtoehtobudjetissaan veronkorotuksen perumista ja samaa perussuomalaiset vaatii välikysymyksellä

Hallituksen lupaukset jääneet puheiden tasolle

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) sanoi lokakuussa 2020 A-studiossa, että polttoaineveron nostaminen voitaisiin kompensoida täysimääräisesti sekä vähävaraisille että syrjäseudulla asuville. Kun Harakalta kysyttiin, miten kompensaatio toimisi, hän vastasi: ”Pankkitilille ilmestyy rahaa.”

– Eipä ole tilillä näkynyt rahaa, Tavio kuittasi.

Kokoomus tukee hallituksen politiikkaa

Kokoomus ei allekirjoittanut välikysymyksen kirjauksia liian kireiden ilmastotoimien haitasta ja olisi halunnut poistaa vaatimukset ilmastotoimien järkevöittämisestä. Näihin muutoksiin perussuomalaiset ei suostunut.

Kokoomusta ei voitu valitettavasti ottaa mukaan välikysymykseen, koska heidän mielestään Suomen tulee toteuttaa muita EU-maita tiukemmat ilmastotoimet. Miksi pohjoisessa pitkien välimatkojen maassa, jolla on jo lähtökohtaista kilpailuhaittaa, tulee omatoimisesti lisätä kilpailuhaittaansa liioitelluilla ilmastotoimilla? Välikysymys on hallitukselle, mutta hallituksen ilmastopolitiikkaa tukevalta kokoomukselta voi toki myös kysyä: Miksi Suomen tulee toteuttaa ilmastotavoite vuoteen 2035 mennessä, kun muu EU toteuttaa sitä vasta vuoteen 2050 mennessä? Tavio hämmästeli.

16 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Suomi täytyy itsetarkoituksellisesti tuhota kivijalkaan, jotta se on niin persaukinen, että sen on pakko liittyä EU:n osavaltioksi: Mikä merkitsee kaatopaikkaa kaukana pohjan perillä, jossa ei ole kuin Susilla ja Karhuilla hauskaa täydellä suojalla. Sillä opettaahan YLE meitä joka belsebuubin päivä, ettei suomalaisilla ole väliä

Kaiken edellisen tietää myös purran persut, mutta sen tehtävä onkin räksyttää kuin lintukoira. Mutta mitään lihaa se ei pöytään tuo!!!

ike

Vaikka suomalaiset ajettaisiin tuonne pohjoisinpaan nurkkaan. Jos maailma menee niin hulluksi. Mitä sieltä syntyy, ehkä maailman tehokkain ja paras yhteiskunta jossa koko skandinavia yhdistää parhaat puolensa. Ainakin Brysselin byrokraatit ovat aikaa sitten kuolleet, myös monet skandinaviassa toimivat oman asiansa ajajat. No en yleensä sorru tuollaisiin ennustuksiin joten kaikkea hyvää vain meidän byrokraatelle vaikka eivät juuri mitään ymmärrä.

Ruupo Kustaa

Hallitukselta pitää ottaa pois se vehje millä ne pääsee ruuvia kiristämään. Vääntävät vielä kierteet hajalle. Eipä sitä surkeampaa hallitusta ole tullut nähtyä, mutta jos elonpäiviä lienee niin tuleva hallitus täyttää surkeamman määritykset tähän verrattuna. Kokoomushan se sieltä tulee ns ruoriin ja valtiolaiva menee pohjaan kun johonkin miinaan ajetaan

Aulis Haarainmäki

Kun Venäjä aloitti v. 2014 operaationsa, Merkel kauhisteli kuinka Putin elää jossakin toisessa todellisuudessa! Minulle tulee nyt mieleen Sanna Marin tällaisessa tilanteessa…

Ilkka Forsten

Minulla on ratkaisu ongelmaan. Tehdään kuten Kiinalaiset. Julistetaan että olemme syvästi huolissamme ilmaston tilasta, ja lupaamme synnyttää hiilineutraalin valtion vuonna 2085. Tätä ennen asia on mahdoton toteuttaa, sillä emme voi ajaa kehitystämme alamäkeen, sillä jäisimme altavastaajan asemaan kansanvälisillä markkinoilla.

Kun Kiina sanoi jotakuinkin näin, lirahti vihreiltä punttiin lusikallinen ureaa ja kuului syvä huokaus, voi että, te olette mahtavia. Sanaanne voi aina luottaa ja hiilineutraali suunnitelmanne on erittäin hyvä. Tuota nopeammin sitä ei voisi toteuttaa ilman että kilpailukykynne vaarantuisi ja kansantalous heikkenisi. Olemme liikuttavan yksimielisiä siitä että sitoudutte näin näyttävään ilmastotavoitteeseen, joka tulee nähdä esimerkillisenä myöskin muille valtioille.

ike

Olet oikeassa. Kuvailit juuri kansainvälistä politiikkaa. Suomen hallitus ottaa sen tosissaan., Kaikkiin neuvotteluihin tarvittaisiin suomesta todellisia ”vastarannankiiskiä” . No ei ole näkynyt. Kai nuo erovirat kiinnostavat enemmän kuin suomen etu.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
John Quiman

Kun Suomen hallituksilta kysytään, että haluatteko yhtyä tavoitteeseemme tuhota maamme taloudet ilmaston pelastamiseksi vuoteen 2050 mennessä, vastaavat suomalaiset, että haluamme tuhota taloutemme paljon nopeammin, jotta ilmasto pelastuisi.

Tosiasiassa ilmasto on ollut viilenemään päin jo tuhansia vuosia.
https://www.extrauutiset.com/stop-hiilineutraali-ilmasto-onkin-kylmenemassa/
Luonnollisesti ilmasto ei suoraviivaisesti viilene, eikä myöskään lämpene, vaan se tapahtuu aaltomaisena liikkeenä. Nyt on ollut vähän aikaa aallon pohjalta nousemista ja kohta se kääntyy laskuun taas. Koko ilmastohysteria on luotu tuijottaen vain lyhyen ajan lämpökäyrään, joka on sopinut poliittiselle ilmastopelottelulle.

ike

Mikä estää vihervasemmistoa, joka aina vannovat tieteen nimiin, ymmärtämästä että aurinkomme on kuin kaikki muutkin tähdet., se hiipuu. Emme ole edes sen ikäisiä (ihmiskuntana) että voisimme sanoa jotakin sen käyttäytymisestä. (No vähän) Tuo koko ilmastonlämpenemisen teoria sotii itseään vastaan (olen ottanut huomioon nuo kaikki CO2 hörhötykset).

John Quiman

Välikysymyksellä ei taida olla kuin viihteellinen arvo. Kysytään hallitukselta ja hallitus vastaa jotain palturia, joka ei edes ole vastaus kysymykseen. Hallitus ei kaadu, eikä luottamus lakkaa.

Kokoomus on järkeä vailla ja ilmeisesti senkin todellinen pääkonttori on jossain ulkomailla vähintäänkin lähellä Schwabia.

ike

Sanoit että luottamus ei lakkaa.Se on lakannut suurella osalla suomalaisia jo ajat sitten. Valitettavasti ovat niitä hiljaisimpia kuin myös itse olen, on noita terveydellisä syitä, tulevat yleesä tuossa seitsemäkymppisenä. Kaikki valtamedian uutiset olivat ”convoy finland 2022” rutanneet tällaisen demokratian. No katsokaa mitä noilla on saatu aikaan kun ihmiset eivät aina ole kuunnelleet kehotusta että eiköhän tämä ollut tässä. Eikö demokratia ole juuri ihmisten kuunetelemista. Kun olen tuollainen pessimisti. Kai tuohon kaikkeen täytyisi olla selvä pelote, muukin kuin poliisi sanoo että olette täällä luvatta. Miten meni Kanadassa toistaiseksi, nähtäväksi jää saako pääministeri (en voinut sanoa mitä ajatussuuntausta hän edustaa mutta löytyy toisesta maailmansodasta) muuten aika paha kun asioista ei voi puhua oikeilla nimillä. Siihen suuntaan ollaan menossa.

John Quiman

Tarkoitin eduskunnan luottamusta.

Kanadan pääministeri Trudeaun veli kertoi äskettäin jossain haastattelussa, että pääministeriveli on ulkoisten voimien kiristyksen uhri, eikä pääministerin puhe tule hänen omasta sydämestään.

Taitaa olla sama vika monessa maassa, myös Suomessa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
ike

Kiitos.Tavallaan ymmärrän nyt paremmin suomen politiikkaa. Paremmat (kiristys-) välineeet, paremmin menee.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Eka Kettunen

Hallitus voisi kiristellä vain omia löysällä olevia ruuvejaan ja jättää muut kiristykset tekemättä.

murre riepunen

Orpo leikkii jo pääministeriä, mutta hiljattain kuitenkin siteerasi ” nasse-setää ” olen hyvin..hyvin vihainen

Kata

”Pankkitilille ilmestyy rahaa”, ei sirselinsurseli ja surseenpeti tuota tolloutta.TiatteriMaisteri valehtelee sujuvasti ja niin moni lankeaa loveen!Biltbäkpetteri!
Voi kokkarit,nyt tarttette hokkarit…
Harakka keitti hutun ja hämmästytti monen tutun.

Tuumailija

Niin ei sitä ole näkynyt tilillä, kompensaatiota.
Jaa, mutta se taisikin kuulua vain noille hiekkakyille joiden ajoneuvojen kustannukset kaikkineen maksaa veronmaksajat, jotta kotoutuu paremmin eikä tarvitse groomailla kylmässä nissanissa.

Miksi nuo ruuhkamaksut maksatetaan niillä, jotka eivät edes asu kaupungin lähellä, tuollainen on kuin yle vero, paitsi että se koskee vain ajoneuvojen omistajia.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa