Kotimaa Politiikka

PS kyselytunnilla: Hallitus antaisi jopa laittomasti maassa olevien jäädä työmarkkinoille

Kuva Shutterstock.

Perussuomalaiset vaati suullisella kyselytunnilla hallitukselta selityksiä työperäisen maahanmuuton väitettyyn kannattavuuteen. Säätytalolla käyty kehysriihi päätti jopa tuplata työperäisen maahanmuuton, vaikka rekisteritilaistoista käy ilmi, että se on taloudellisesti ja huoltosuhteen kannalta haitallista Suomelle.

Rekisteriaineistojen perusteella Suomeen EU:n ulkopuolelta töihin saapuvat eivät suurilta osin ole hyvin koulutettuja saati hyvin ansaitsevia, vaan halpatyövoimaa, joka pian jää yhteiskunnan elätettäväksi, koska heidän työllisyytensä laskee nopeasti.

– Hallitus loi Säätytalon teatterissaan haamutyöpaikkoja, joita edes valtiovarainministeriö ei tunnista todellisiksi. Tempputyöllistäminen maksaa paljon, mutta aitoa työllisyyttä ei synny. Eniten ilmaa hallitus sai pumpattua linjauksiinsa kasvattaa EU:n ulkopuolelta saapuvaa työperäistä maahanmuuttoa, perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra totesi.

– Te puhutte huippuosaajista ja rakennatte mielikuvaa korkeasta osaamisesta. Tosiasia kuitenkin on, että Suomi houkuttelee lähinnä kouluttamatonta maahanmuuttoa, joka suuntautuu kaikkein matalimmin palkatuille aloille. Viime vuosi, koronavuosi, oli ennätys.

– Suomessa on puoli miljoonaa työtöntä ja näistä vieraskielisten osuus on huomattava. Hallitus, miksi te ette työllistä jo maassa olevia maahanmuuttajia? Purra kysyi.

Työministeri Tuula Haataisen (sd) mukaan hallitus tekee kovasti töitä työllisyyden nostamiseksi riippumatta siitä, mistä ovat työttömät ovat kotoisin. Hänen mukaansa ei pidä paikkaansa, että maahanmuuttajat syrjäyttäisivät suomalaisia työnhakijoita.

On kiistaton tosiasia, että Suomeen saapuvat maahanmuuttajat ovat yliedustettuja työttömien, erilaisten työllisyystoimien ja sosiaaliturvan asiakkaiden joukossa. Purran mukaan sillä, saapuuko kouluttamaton henkilö maahan hakemaan turvapaikkaa vai töihin, ei ole lopputuloksen kannalta juuri merkitystä. Nämä henkilöt elävät tukien varassa suurissa määrin jopa yli sukupolvien puhumattakaan muista lieveilmiöistä.

– Tämä on fakta, joka selviää rekisteriaineistojen perusteella, ettekä te sitä haaveillanne muuksi muuta. Katsokaa Ruotsiin! Sellainen on Suomenkin tulevaisuus tätä menoa.

– Miten hallitus vastaa tähän? Se vastaa vihreän sisäministerin suulla, että myös laittomasti maassa olevien pitää saada jäädä Suomeen! Kaikki tänne, meidän hoidettavaksemme ja suojaava palomuuri ympärille. Arvoisa hallitus, mitä te oikein teette Suomelle? Purra kysyi.

Ministeri Haataisen mielestä Purra liioittelee. Haataisen mukaan EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden saatavuusharkinta toimii, ja se takaa, että kaikilla tulijoilla on maksukykyinen työpaikka. Tilastojen valossa tämä tilanne ei kuitenkaan kestä kauaa, vaan pelkästään töihinkin tulleiden työllisyys laskee nopeasti alle kantaväestön keskiarvon.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio huomautti, että hallitus on linjannut kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden työllistämisestä. Tavio korosti, että perussuomalaiset eivät tällaista hyväksy, vaan laittomasti maassa olleiden pitää poistua maasta, eikä heistä tule tehdä halpatyöreserviä.

– Sisäministerikin on tätä väläytellyt viime päivinä. Aiotteko oikeasti antaa laittomasti maassa oleville työperäisiä oleskelulupia ja romuttaa koko järjestelmän? Tavio hämmästeli.

Sisäministeri Maria Ohisalo ihmetteli, miksi ilman turvapaikkaa tai muuta oleskelulupaa Suomessa olevat ihmiset eivät voisi osallistua, kun kerran ovat jo maassa. Ohisalon mielestä jokaisen pitäisi voida tehdä töitä, maksaa veroja ja perustaa perhettä.

Ohisalon linjaus käytännössä romuttaisi turvapaikkakäsittelyn merkityksen, sillä jos kaikki joka tapauksessa saisivat jäädä maahan, ei päätöksellä turvapaikasta olisi mitään merkitystä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit