Kotimaa Politiikka

PS:n Antikainen: Miksi Rinne haluaa auttaa rikollisia pakoilemaan oikeutta?

Kuva Shutterstock.

Pääministeri Antti Rinteen mukaan jokaisella suomalaisella, joita epäillään terroristisesta toiminnasta, on oikeus saapua Suomeen. Perussuomalaisten Sanna Antikainen kyseenalaistaa Rinteen näkemyksen.

Pääministeri Antti Rinne esittää, että Syyriassa al-Holin leirillä olevia suomalaisia on perustuslain takia lähtökohtaisesti autettava. Rinteen mukaan jokaisella suomalaisella, mukaan lukien aikuisilla ihmisillä, joita epäillään terroristisesta toiminnasta, on oikeus saapua Suomeen. HS:n haastatteleman terrorismitutkija Juha Saarisen mukaan kyse on henkilöistä, jotka ovat kytkeytyneet brutaaliseen ja väkivaltaiseen terroristiseen järjestöön.

– Pidän omituisena ajatusta, jossa ulkomailla tehdyistä rikoksista epäilty pitäisi hakea kotimaahan ennen rikoksen käsittelyä oikeudessa. Sen lisäksi, että pääministeri on valmis riskeeraamaan suomalaisten turvallisuuden, hän on käytännössä valmis sekaantumaan toisen maan oikeusjärjestelmään. Miksi Suomen pääministeri haluaa auttaa rikollisia pakenemaan tuomiota siinä maassa, jossa rikokset on tehty?, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee.

Olisi paljon parempi, että oikeutta käytäisiin siellä, missä teot on tehty, erityisesti, jos tekijät ovat yhä siellä. On järjetöntä tuoda epäillyt Suomeen, kun se tarkoittaa sitä, että suomalaiset rikostutkijat ja tuomarit joutuvat matkustamaan kalifaatin alueelle selvittelemään tekoja.

Suomessa on jo kokemusta siitä, kuinka vaikeaa ja kallista ulkomailla sotarikoksiin syyllistyneen tuomitseminen voi olla. Vuonna 2012 Helsingin hovioikeus tuomitsi joukkotuhonnasta elinkautiseen vankeuteen turvapaikanhakijana Suomeen saapuneen ruandalaismiehen. Suomi kieltäytyi luovuttamasta miestä tuomittavaksi kotimaahansa ja tapaus käsiteltiin Suomessa. Oikeusprosessin hinta poliisille, oikeushallinnolle ja vankeinhoidolle oli yhteensä noin viisi miljoonaa euroa. Osana oikeuskäsittelyä Porvoon käräjäoikeus matkusti Afrikkaan kahdesti.

– Jos rikoksista epäillyt tuodaan Suomeen, oikeudenkäyntien kustannukset tulevat nousemaan miljooniin euroihin. Olisi paljon parempi, että oikeutta käytäisiin siellä, missä teot on tehty, erityisesti, jos tekijät ovat yhä siellä. On järjetöntä tuoda epäillyt Suomeen, kun se tarkoittaa sitä, että suomalaiset rikostutkijat ja tuomarit joutuvat matkustamaan kalifaatin alueelle selvittelemään tekoja. On sekä kustannusten näkökulmasta että todisteiden ja todistajien saatavuuden kannalta parempi, että Irakissa ja Syyriassa tehdyistä rikoksista tuomiot annetaan irakilaisissa ja syyrialaisissa tuomioistuimissa. Rinteen hallituksen ei pidä estää oikeuden toteutumista ja samalla maksimoida kustannuksia suomalaisille veronmaksajille, Antikainen vaatii.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit