Kotimaa Politiikka

PS:n eduskuntavaaliehdokkaat Antikainen ja Sorja: ”Hoiva saa maksaa, mutta maahanmuutto ei”

Kuva Pixabay.

Perussuomalaiset eduskuntavaaliehdokkaat ottavat kantaa maahanmuuttoon ja hoivaan. Heidän mukaansa hoiva saa maksaa, mutta maahanmuutto ei.

Eduskuntavaaliehdokkaat Sanna Antikainen (Savo-Karjala) ja Marika Sorja (Helsinki) kertovat seuranneensa huolestuneena tänä vuonna esiin tulleita puutteita vanhusten hoidossa.

– Surullisten tarinoiden ja törkeiden laiminlyöntien jatkumolle ei näy loppua. Miten on mahdollista, että Suomessa, jossa tarjotaan mitä erilaisempia palveluita laittomasti maassa oleville ja sosiaalitukia hyvätuloisille, arvokkaan vanhuuden turvaamiseen ei riitä tai ei haluta ohjata resursseja?

Heidän mukaansa suomalaisen yhteiskunnan verotulot tulee ensisijaisesti kaikista huono-osaisimmille eli niille, jotka eivät voi itse vaikuttaa omaan toimeentuloonsa ja tilanteeseensa. Tämä tarkoittaa mm. sairaita, vammaisia ja vanhuksia.

– Maalaisjärki ei kuitenkaan tosielämässä toteudu, kuten olemme saaneet kauhulla mediasta asiaa seurata.

Antikainen ja Sorja vaativat suomalaisen hoivan tilaa ja rahoitusta korjattavavaksi, ja tämän on oltava seuraavan hallituksen ykkösasia. Merkittävä osa rahoituksesta tulisi maahanmuuton kuluista.

– Ei liene yllätys, että Perussuomalaiset ottaisivat hoivaan tarvittavat rahat maahanmuutosta. Kaikki turhat kotouttamiskulut, kehitysavut ja laittomien maassa olijoiden palvelut on lakkautettava ja säästyvät varat ohjattava hoivatyöhön.

Edukuntavaaliehdokkaat nostavat lopuksi esille perussuomalaisten ehdotukset parempaan hoivaan.

  1. Valtion on tehtävä väliaikainen päätös, että kunnille korvataan lyhentämättömänä kaikki vanhustenhoidosta kunnalle aiheutuvat kulut. Samalla sen on kannustettava kuntia vaatimaan palveluntarjoajilta panostusta laatuun eikä keskittymään hintaan.
  2. Hoitajamitoitus on hoitajien itsensä toivoma uudistus. Eiköhän hoitajat itse ole parhaita asiantuntijoita siihen millaisia uudistuksia tarvitaan.
  3. Mitoitus tarvitaan myös huoltotyöntekijöille, jotta varmistetaan, että hoitajat voivat keskittyä luomaan hyvää ja kiireetöntä hoivaa.
  4. Avin yllätystarkastukset. Tarkastuksia hoivalaitoksiin on tehtävä säännöllisesti ja varoittamatta. Jotain on isosti pielessä, jos aluehallintovirasto tekee esimerkiksi anniskeluyrityksiin kymmenkertaisesti enemmän tarkastuksia kuin hoivalaitoksiin.
  5. Meillä on lapsiasianvaltuutettu, tasa-arvovaltuutettu ja jopa eläinvaltuutettua on esitetty eri puolueiden taholta. Miksei vanhusvaltuutetun perustamiselle löydy poliittista tahtoa muista puolueista?
  6. Hoitajien hyvinvointi johtaa hyvään hoivatyöhön. Hoitajat ansaitsevat kunnolliset tauot työpäiviensä aikana, hyvää palkkaa ja arvostusta tekemästään työstä. Hyvinvoiva hoitaja jaksaa tarjota asiakkailleen laadukasta hoivaa. Julkisten hoivalaitosten tulee kilpailla yksityisten toimijoiden kanssa hoitajista tarjoamalla näille hyvää palkkaa, hyvä työympäristö ja kunnolliset työsuhde-edut.
  7. Hoiva-alan koulutukseen tulee tehdä panostuksia niin, että varsinkin alan vaihtaminen on mutkatonta ja kannattavaa. Samalla täysin palkattomat harjoittelut tulee kieltää ja määrittää harjoittelijan palkka. Opiskelijat tekevät työpaikoilla rahanarvoista työtä.

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa