Kotimaa Politiikka

PS:n eurovaaliehdokas Kotro: EU-kauppapolitiikka uhka hyvinvoinnille ja demokratialle

Olli Kotro Oulussa 28.4.2019. Kuva Petri Saarela.

EU:n kauppapolitiikka edistää vain suuryritysten voitontavoittelua ja vallan keskittämistä ylikansalliselle tasolle. Näin uskoo Perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotro.

Perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotro suhtautuu kriittisesti EU:n harjoittamaan kauppapolitiikkaan, jonka katsoo edistävän vain suuryritysten voitontavoittelua ja vallan keskittämistä ylikansalliselle tasolle. Kotron mielestä EU:n neuvottelemissa kauppasopimuksissa ongelmakohtia ovat edistyksellisiä normeja heikentävä paine sekä valtion itsenäisyyttä heikentävä investointisuoja.

EU:n suunnitelmissa on neuvotella kauppasopimukset muun muassa Vietnamin, Australian, Indonesian, Meksikon ja Yhdysvaltojen kanssa. Euroopan parlamentilla on vaikutusvaltaa, sillä kauppapolitiikka on EU:n yksinomaisessa toimivallassa.

Kotrolla on selvä kauppapoliittinen linja.

– Europarlamenttiedustajana en sallisi minkäänlaisia kauppasopimuksia, jotka heikentävät ympäristönsuojelua, kuluttajia, maataloutta, terveyttä, työelämää, kulttuuria tai tietosuojaa koskevia normeja, toteaa Kotro.

Erityisen ongelmallisena Kotro näkee EU-kauppasopimuksiin usein ehdotetun investointisuojan eli sijoittajan ja valtion välisen riitojenratkaisumenettelyn, joka antaisi yritykselle mahdollisuuden haastaa Suomen oikeuteen esimerkiksi ympäristölainsäädännön vuoksi.

– Suomen oikeuslaitoksessa kansainvälisiä investoijia suojelevat jo nyt kansainvälisen oikeuden periaatteet. Tämän vuoksi ehdotukset ulkopuolisesta riitojenratkaisumenettelystä on nähtävä pyrkimyksenä murentaa kansallisvaltion itsenäisyys ja kansallinen demokratia, perustelee Kotro.

Kotro näkee Suomen ammattiyhdistysliikkeen unohtaneen työväenluokan edut myös kauppapolitiikassa. Kotro viittaa SAK:n yhdessä EK:n ja MTK:n vuonna 2015 julkaisemaan kannanottoon, jossa SAK vaati säilyttämään riitojenratkaisumenetelmän osana EU:n ja Yhdysvaltojen välistä TTIP-kauppa- ja investointisopimusta.

– Kokoomus, keskusta ja SDP tukevat kaikki kauppapolitiikkaa, joka alentaisi bruttokansantuotetta, työllisyyttä ja palkkatasoa Suomessa, sanoo Kotro.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa