Kotimaa Politiikka

PS:n eurovaaliehdokas Olli Kotro: ”EU on fanaattisesti johdettu liittovaltioksi kehittyvä blokki, jossa Suomi on jäämässä muiden jalkoihin”

Olli Kotro Oulussa 28.4.2019. Kuva Petri Saarela.

Kansalaisen toimitus tapasi Perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotron Oulun Rotuaarilla, missä hän oli jatkamassa vaalikiertuettaan ja keskustelemassa kansalaisten kanssa Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta. Mukana oli myös Perussuomalaisten kolmannen kauden kansanedustaja Olli Immonen Oulusta.

Olli Kotro, miksi olet mukana politiikassa

– Lähdin politiikkaan mukaan ja nimenomaan Perussuomalaisiin, koska työskennellessäni Euroopan parlamentissa olen havainnut, että EU:n liittovaltiokehitys etenee vääjäämättä. Tätä kehitystä tulee vastustaa, ja ainoa puolue, joka sitä kykenee vastustamaan uskottavasti, on Perussuomalaiset.

Millaisilla teemoilla olet liikkeellä?

Olli Kotro Oulussa 28.4.2019. Kuva Petri Saarela.

– Teemoja on toki useita, mutta kärkiteemoja on liittovaltiokehityksen vastustaminen, eli EU-integraatiokierteen pysäyttäminen niin hyvin kuin se on mahdollista. Toiseksi, suomalaisen EU-politiikan pitää muuttua. Suomalaiset tulee asettaa etusijalle, eli ei saa peesailla EU-elimissä kuten tähän saakka. Seuraavaksi tulee maatalous, tärkeä teema, joka tulisi siirtää kokonaan kotimaiseen hallintaan. Maatalouspolitiikka ei saa olla EU-tasolla. Sitten tulevat puolustukseen liittyvät asiat – vastustan EU-armeijaa, sitä voitaisiin jopa käyttää suverenisteja vastaan jäsenmaissa. EU-rahankäyttö pitää myös saada kuriin, ja Suomen tulee luoda poliittista painetta kulujen vähentämiseksi.

Millainen EU vai ei lainkaan EU:ta?

– Paras olisi isänmaiden Eurooppa, jossa toimisi keskenään vapaakauppaa tekevien kansallisvaltioiden löyhä yhteistyöelin. Nykymuodossaan EU on fanaattisesti johdettu liittovaltioksi kehittyvä blokki, jossa Suomi on jäämässä muiden jalkoihin, osin muiden tahdosta, osin itsensä aiheuttamana.

Kyllä vai ei eurolle?

– Jyrkkä ei. Euro ei jousta, euron valuuttakurssi ei jousta. Esimerkiksi Ruotsi hinnoittelee tavaransa kruunuissa, ja valuuttakurssi joustaa taloustilanteen mukana. Suomi on mukana eurossa, joka ei jousta, eli meillä on aina sama valuuttakurssi riippumatta talouden tilasta. Euro on myös rahaliitto, jossa joudutaan vastuuseen muiden veloista ja töppäyksistä, ja siihen ollaan ymppäämässä vielä Euroopan valuuttarahastoa. Tämän mukaan jos Italiassa kaatuu pankki, myös suomalaiset joutuvat siitä vastuuseen. Ei ole tervettä, että meidät pannaan vastuuseen muiden veloista. En ymmärrä myöskään argumentteja siitä, että kyseessä voisi olla turvallisuuspolitiikkaan liittyvä asia – meillä väitetään, että euro on turvallisuuspolitiikkaa. En ymmärrä, kuinka muiden veloista vastuussa oleminen voi lisätä turvallisuutta.

Voisiko euro toimia rinnakkaisvaluuttana?

– Ehkä voisi. Tärkeintä on kuitenkin se, että perussopimuksia uudistettaessa sopimuksiin tehtäisiin hallitun euroeron mekanismi. Eurosta voisi lähteä se, joka haluaa, sillä euro on tuhoon tuomittu projekti.

Millainen on EU:n tulevaisuus?

Olli Kotro Oulussa 28.4.2019. Kuva Petri Saarela.

– Huono. EU menee kohti entistä fanaattisemmin johdettua liittovaltiota, ja jossain vaiheessa siitä aletaan tekemään irtiottoja. Esimerkiksi Unkari on lähestynyt Kiinaa, Italia on allekirjoittanut ”Kiinan uusi silkkitie” -hankkeen, Saksa tekee Venäjän kanssa yhteistyötä kaasuputkihankkeessa. Tosiasiassa EU on eripurainen kerho, jota yritetään pitää kasassa ideologian avulla. Jossain vaiheessa kupla puhkeaa, ja jälki on rumaa. Siinä tapauksessa päätöksiä tehdään eri pääkaupungeissa tunneissa, ei päivissä.

Kuinka kansallismielisyyden nousu näkyy EU-parlamentissa ja eri elimissä?

– Se ei suoranaisesti vielä näy. Kansallismieliset ovat tällä hetkellä jakautuneet kolmeen ryhmään, ECR, EFDD ja ENF. Tulevaisuus näyttää paremmalta, koska Milanossa sovittiin 8.huhtikuuta kansallismielisten puolueiden yhteistyöstä, ja se tulee näkymään vaalien jälkeen. Mukaan on tulossa suuria puolueita, muun muassa saksalainen AfD ja italialainen Lega [myös suomalainen Perussuomalaiset on mukana]. On muodostumassa iso ryhmä, joka on todella kansallismielinen ja pystyy luomaan kovaa poliittista painetta.

Miten toimisit EU-parlamentissa tullessasi valituksi?

Olli Kotro ja Olli Immonen Oulussa 28.4.2019. Kuva Petri Saarela.

– EU-parlamentaarikon tehtävä on merkittävä luottamustehtävä. Jos tulen valituksi, tulen ensinnäkin jatkuvasti raportoimaan työstäni, kertomaan suomalaisille mitä EU:ssa tapahtuu ja käyttämään kaiken käytettävissä olevan ajan, rahan ja resurssit EU-liittovaltiokehityksen vastustamiseen – otsikko, jonka alle menee moni asia. Tulen myös tuomaan esille kaiken siellä tapahtuvan hulluuden ja järjettömyyden sekä nostamaan Suomessa EU-kriittisyyttä. Lainaan tässä Nigel Faragea, ”I’m the turkey that voted for Christmas”, eli ”toivon, että teette minusta työttömän.”

Kerro jokin asia itsestäsi, mitä äänestäjät eivät tiedä?

– Olen kiinnostunut liikenteeseen liittyvistä asioista, junaradoista, liikenteen infrastruktuurista. Opiskelen lisäksi venäjänkieltä. Meillä on myös pieni, vastasyntynyt vauva.

Kiitokset haastattelusta, eurovaaliehdokas Olli Kotro.

Haastattelu Petri Saarela.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa