Kotimaa Talous

PS:n Lapin piiri: Kaivannaisvero otettava käyttöön

Kittilän kaivos (Suurikuusikon kultakaivos) on Kittilässä sijaitseva Euroopan suurin kultakaivos. Kaivosta operoi kanadalainen Agnico Eagle Mines. Kuva Wikimedia Commons.
Perussuomalaisten Lapin piiri vaatii kaivannaisveron ottamista käyttöön.

Perussuomalaisten Lapin piirin tiedotteen mukaan Lapin talous nojaa metsään, matkailuun ja malmiin. Kaivannaisteollisuus klustereineen on tulevaisuuden ala sekä vientieurojen tuojana että työllistäjänä.

– Talvivaaran ja Nivalan Hituran ympäristöongelmien myötä asenteet kaivannaisteollisuutta kohtaan ovat koventuneet aiheetta. Poliittisten päättäjien on pidettävä jalat maassa – Suomessa on kymmenkunta kaivosta, jotka ovat hoitaneet ympäristöasiat mallikkaasti, kertoo Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Kalervo Björkbacka.

Tiedotteen mukaan malmikaivoksista paria lukuun ottamatta ovat ulkomaalaisten kaivosyhtiöiden omistuksessa, ja Suomi on tyytynyt välillisiin hyötyihin, kuten kaivosalan palkkatuloista saataviin veroihin. Muualla maailmassa kaivosyhtiöt maksavat yleisesti rojalteja eli käyttöoikeuskorvauksia, jotka voivat jakaantua valtion, paikallisyhteisön (kunnan) ja maanomistajan kesken.

Perussuomalaisten Lapin piiri esittääkin kaivannaisveron käyttöönottamista. Tiedotteen mukaan nämä tulot on suunnattava siihen kuntaan missä kaivosalue sijaitsee.

– Meille perussuomalaisille on tärkeää Lapin kuntien elinvoimaisuuden turvaaminen. Jokainen voi ajatella mitä esimerkiksi Sodankylä, Kittilä tai Meri-Lapin alue olisikaan ilman kaivannaisteollisuudesta saatuja hyötyarvoja. Kuitenkin kaivannaiskunnille tuleva korvaus louhinnasta on riittämätön ja se tulee saattaa oikeudenmukaiselle tasolle, toteaa Perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja Mika Mikkonen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa