Kotimaa Politiikka

PS:n Olli Immonen ja Rami Lehto: Rituaaliteurastetun lihan maahantuonti kiellettävä

Perussuomalaisten kansanedustajat Olli Immonen ja Rami Lehto jättivät torstaina 14.2.2019 eduskunnassa kirjallisen kysymyksen rituaaliteurastetun lihan maahantuontikiellosta hallituksen vastattavaksi.

Viime vuosien aikana tapahtuneen turvapaikanhakijamäärän suuren kasvun seurauksena rituaaliteurastetun lihan kysyntä on kasvanut, sillä kyseisen muuttoliikkeen myötä muslimien määrä Suomessa on lisääntynyt huomattavasti, perussuomalaisten kansanedustajat Olli Immonen ja Rami Lehto muistuttavat kysymyksessään.

– Uskonnollisten ryhmien näkökulmasta oikeaoppinen rituaaliteurastus, esimerkiksi muslimien halal-teurastus, poikkeaa normaalista teurastuksesta siten, että eläin on teurastuksen aikana kurkkua auki viillettäessä ja verta pois laskiessa vielä tajuissaan. Maailmassa on noin 1,5 miljardia muslimia, joten rituaaliteurastus ei eläintenoikeuksien näkökulmasta ole marginaalinen ilmiö, kysymyksessä kerrotaan.

Suomessa voimassa ollut eläinsuojelulaki on rajannut rituaaliteurastusta siten, että eläin on tainnutettava yhtäaikaisesti verenlaskun kanssa. Paikalla on pitänyt olla myös eläinlääkäri, kun rituaaliteurastuksia on suoritettu.

– Länsimainen teurastustapa perustuu tieteeseen ja siihen, ettei eläimen saa antaa tuntea teurastushetkellä ylimääräistä tuskaa tai kipua. EU:n lopetusasetus vuonna 2009 linjasi, että jäsenmaat voivat halutessaan sallia rituaaliteurastuksen uskonnollisille ryhmille ilman, että eläin tainnutetaan. Suomi päätti tuolloin pitää voimassa määräyksen, jonka mukaan maassamme rituaaliteurastettavat eläimet tulee tainnuttaa yhtäaikaisesti kaulan katkaisun kanssa. Ongelmana oli kuitenkin se, että tainnuttaminen yhtäaikaisesti kaulan katkaisun kanssa aiheuttaa aina riskin, ettei tainnutus onnistu, ja eläin kärsii tarpeettomasti, kansanedustajat kertovat.

Tuoreen eläinsuojelulain uudistamisen yhteydessä Suomi tulee kieltämään edellä kuvatun rituaaliteurastuksen, ja uuden lain voimaantulon jälkeen eläin on tainnutettava aina ennen verenlaskua. Rituaaliteurastettua lihaa kuitenkin tuodaan Suomeen ulkomailta, sillä esimerkiksi Euroopan unioni sallii edelleen uskonnollisista syistä tapahtuvan rituaaliteurastuksen.

– EU-jäsenmaiden välillä on rituaaliteurastusten osalta eroja lainsäädännössä. Esimerkiksi muslimien mielestä vääräoppisesti teurastettu eläimen liha ei kelpaa kaikille muslimeille, ja siksi ulkomailta hankitun halal-lihan kysyntä on suurta. Uuden eläinsuojelulain voimaantulon myötä Suomeen tuodun rituaaliteurastetun lihan tuonti hyvin todennäköisesti kasvaa entisestään. Euroopan komissio ilmoitti jo vuosia sitten huolensa uskonnollisessa mielessä oikeaoppisesti rituaaliteurastettavien eläinten varsin suuresta määrästä. Määrä oli jo tuolloin Euroopassa kohtuuttoman suuri muslimien ja juutalaisten asukaslukuun nähden, kysymyksessä todetaan.

Kuluttaja saattaa tahtomattaankin syödä rituaaliteurastetun eläimen lihaa

Rituaaliteurastettua lihaa tarjoillaan useissa ravintoloissa, ja sitä myös myydään elintarvikekaupoissa ympäri Suomen, eikä siitä aina edes ilmoiteta rehellisesti kuluttajalle asiaa kysyttäessä. Kuluttaja saattaa siis tahtomattaankin syödä rituaaliteurastetun eläimen lihaa. Etenkin monissa etnisissä ravintoloissa liha on halal-teurastettua.

– Rituaaliteurastukset ja niiden seurauksena kärsimyksen aiheuttaminen eläimille ovat ehdottoman tuomittavia asioita. Kyseisten teurastusten salliminen EU:ssa antaa uskonnollisille ryhmille poikkeuksen aiheuttaa eläimille ylimääräistä tuskaa ja kärsimystä. Suomen uuden eläinsuojelulain linjaus rituaaliteurastuksen kieltämisestä on erittäin tarpeellinen. Sillä ei kuitenkaan estetä rituaaliteurastetun lihan tuontia ulkomailta Suomeen. Suomen tulisikin kieltää kokonaan rituaaliteurastetun lihan maahantuonti ulkomailta, kansanedustat Immonen ja Lehto vaativat.

Kansanedustajat Olli Immonen ja Rami Lehto jättivät asianomaisen ministerin vastatavaksi kysymyksen:  Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä Suomen uuden eläinsuojelulain vastaisesti teurastetun lihan maahantuonnin kieltämiseksi?

  • 652
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset