Eurooppa Politiikka

PS:n Tavio: Miksei Jean-Claude Junckeria kritisoida mediassa enempää?

Jean-Claude Juncker. Kuva Wikimedia Commons.
Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio moittii toimittajia siitä, etteivät nämä kritisoi riittävästi EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Jucnkerin toimintaa.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker osallistui torstaina NATO-huippukokouksen lounaalle Brysselissä Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja muiden maailman johtajien kanssa. EU-komission puheenjohtaja pysyi vain vaivoin pystyssä presidentti Sauli Niinistön ja Alankomaiden pääministerin Mark Rutten tukemana.

Ville Tavio kysyy, minkä kokoluokan uutinen olisi, jos Junckerin sijaan nyt Donald Trump olisi hoiperrellut humalassa NATO-huippukokouksessa? Tavion mukaan kyseessä on todiste siitä, että EU:ssa on jotain hyvin perustavanlaatuista pielessä, ja valtamedian avoin tiedonvälitys on ongelmissa.

Tavio mainitsee kolme syytä, miksi toimittajat saattavat antaa Junckerille koskemattomuuden.

Ensinnäkin Tavion mukaan Junckeria ei tunneta kovin hyvin, koska kansalaisilla ei ole ollut tarveta seurata hänen poliittista toimintaansa ja pohtia äänestäisivätkö häntä johtoon. Jucnkerilla itselläänkään ei ole ollut tarvetta kampanjoida ja tuoda itseään julki. Hänet on valinnut EU-eliitti kansalta kysymättä.

Toiseksi Tavion mukaan Junckerin kritisoimista pidettäisiin EU:n kritisoimisena, eikä tämä ole kaikkien valtamedioiden toimituksessa hyväksyttävää. Useissa Suomen medioissa pidättäydytään suorasta EU:n kritisoimisesta, sillä sen nähdään nostavan EU:n vastustusta. Useiden maakuntalehtien linja on esimerkiksi avoimen EU-myönteinen.

Kolmanneksi Tavion mukaan Junckeria pidetään harmittomana. Tavion mukaan tämäkin ajatus perustuu tietämättömyyteen, sillä Juncker on ollut kiinni EU-vallassa lähes koko Suomen EU-jäsenyyden ajan.

– Junckerin kaltaiset eurokraatit ovat saaneet johtaa Eurooppaa vapaasti, koska ihmiset suhtautuvat EU:n liittovaltioon niin kevyesti. Valtamedian tiedonvälitys näyttelee kuitenkin suurta roolia kansan suhtautumisessa, Tavio pohtii.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit