Kotimaa Politiikka

PS:n Tavio moittii lakivaliokunnan toimintaa: ”Kansanedustajien EU-varojen väärinkäytön lisääminen rikoslakiin on silmänlumetta”

Ville Tavio (ps). Kuva Eduskunnan kuvapankki.

– Uusi kansanedustajia koskeva EU-varojen väärinkäytön lisääminen rikoslakiin on silmänlumetta, eikä oikeasti lisää mitenkään kansanedustajien rikosvastuuta, perussuomalaisten kansanedustava Ville Tavio toteaa.

Lakivaliokunnan enemmistö hyväksyi tänään 28.2. valiokunnan kokouksessa EU-direktiiviin perustuen rikoslakiin kaksi uutta pykälää kansanedustajan tekemästä EU-varojen väärinkäytöstä. Kansanedustaja Ville Tavion (ps.) mukaan erikoisen asiasta tekee se, että lakivaliokunnan saaman selvityksen mukaan ei ole mahdollista, että kansanedustaja missään tilanteessa voisi syyllistyä kyseisiin uusiin rikoksiin.

Näin ollen tilanne, jossa uuden rikoksen tunnusmerkistö täyttyisi, ei voi toteutua.

– En voi juristina itse rikoslain kanssa työskennelleenä hyväksyä tällaista näytösluonteista lainsäädäntöä ja siksi jätin näihin turhiin pykäliin kohdistuneen vastalauseen, Tavio kertoo.

Tavio muistuttaa, että uusia pykäliä perusteltiin EU-direktiivin täytäntöönpanon vaatimuksilla. Hänen mukaansa taustalla ovat ongelmat kansanedustajien hallinnoimien EU:n varojen väärinkäytöstä joissain Itä-Euroopan maissa.

– Mielestäni eduskunnan arvovalta heikkenee, kun rikoslain säätämisestä tulee puhtaasti EU-poliittista toimintaa ja uusia rikoslain kohtia säädetään näytösluontoisesti, täysin vastoin juridista rationaalisuutta, kansanedustaja toteaa ja jatkaa:  – Linjani on, että Suomen rikoslakia ei tule antaa suoraan EU:n päätösvaltaan, kuten tässä tapauksessa tehtiin.

Tavio pitää lisäksi erikoisena, että hallituksen esityksen myötä EU-varojen väärinkäyttö ja sen törkeä tekomuoto säädettäisiin rikoslaissa omana pykälänään, mutta kansallisten varojen vastaava väärinkäyttö ei.

– Muut puolueet toimivat tarkalleen kuten EU käskee, vaikka käskyissä ei olisi mitään järkeä. Asia on varmasti ulkopuolisen silmin vaikeaselkoinen, mutta minä olen tässä oikeassa. Emme voi hyväksyä Suomen lakien säätämistä EU:sta käsin vain siksi, että jossakin Romaniassa on tarvetta tällaiselle lainsäädännölle, kansanedustaja perustelee.

– Vastustan ehdottomasti kansanedustajien korruptiota, mutta tässä on kyse siitä, voiko Suomen eduskunta laatia turhaa näytösluonteista lainsäädäntöä. Tämä ei vastaa mielestäni hyvän lainsäädännön vaatimuksia, kansanedustaja Ville Tavio päättää.

  • Grillien varaosat! yli 100€ ostoksiin ilmainen toimitus

Kansalaisen verkkokauppa

Liity kannattajajäseneksi