Kotimaa Politiikka

PS:n Tavio oikeuskanslerin GCM-vastauksesta: Sopimus ei sido Suomea

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio. Kuva Wikimedia Commons.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi 11.12. ratkaisun kansanedustaja Ville Tavion tekemään kanteluun.

Kansanedustaja Ville Tavio (ps.) kanteli YK:n uuden GCM-siirtolaissopimuksen käsittelystä ja katsoi Sipilän hallituksen toimineen perustuslain vastaisesti. Tavion mukaan GCM-sopimus on perustuslain tarkoittamalla tavalla merkitykseltään huomattava ja se olisi pitänyt tuoda eduskunnan täysistuntoon päätöksentekoasiana.

Oikeuskansleri ratkaisi, että Tavion tekemä kantelu ei johda toimenpiteisiin. Oikeuskansleri ei pitänyt perustuslain vastaisena sitä, että Suomi hyväksyy GCM:n ilman eduskunnan täysistunnon hyväksyntää.

Tavion mielestä GCM-käsittelyssä on eduskunnan täysistunnon sivuuttamisen ohella erikoista sekin, että perustuslakiasiantuntijoiden näkemystä ei kysytty. Perustuslakivaliokunta ei saanut käsitellä GCM-asiaa, vaan se sivuutettiin samaan tapaan kuin täysistunto.

Oikeuskansleri kirjoitti ratkaisuunsa: ”Kysymyksessä oleva asiakirja on […] ennemminkin oikeudellisesti sitomattomiin yhteistyöpöytäkirjoihin rinnastuva eikä perustuslain 93 ja 94 §:ssä tarkoitettu valtiosopimus tai muu kansainvälinen velvoite.”

Tavio katsoo, että oikeuskanslerin ratkaisu varmentaa sen, että GCM-sopimus ei sido Suomea. Näin ollen Suomen nykyisen tai seuraavan hallituksen ei ole pakko laittaa sitä käytäntöön miltään osin.

– GCM-sopimukseen ei voida vedota lainsäädännöllisiä velvoitteita Suomelle asettavana asiakirjana. Seuraava hallitus voi myös halutessaan irtautua koko sopimuksesta, Tavio sanoo.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit