Kotimaa Maahanmuutto

PS:n Tavio: Sisäministeri Mykkänen teki virheen salliessaan irakilaisten palautuksen Suomeen

Kuva Anna Zvereva / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0
Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio kritisoi eilen Ylen Politiikkaradio-lähetyksessä sisäministeri Kai Mykkästä. Tavion mukaan sisäministeri teki järkyttävän virheen, kun Suomi lennätti palautettavia turvapaikanhakijoita Irakista takaisin Suomeen.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden irakilaisten turvapaikanhakijoiden palauttaminen kotimaahansa on ollut hidasta, ja nyt tielle on noussut uusi este.

Suomen poliisin mukaan viime viikolla tapahtuneet palautukset tyssäsivät Irakin poliisiin, joka lähetti palautettavat Bagdadin lentokentältä takaisin Suomeen, koska irakilaisilla ei ollut Irakin vaatimia matkustusasiakirjoja.

Kantaako Suomi vastuun jokaisesta Irakin kansalaisesta?

Ville Tavion mielestä poliittinen vastuu tapauksesta kuuluu nyt sisäministeri Kai Mykkäselle (kok.) ja Tavio odottaa sisäministeriltä perusteluita.

– Suomen ei olisi missään nimessä pitänyt ottaa irakilaisia palautettavia takaisin Irakista Suomeen itse kustantamallaan lennolla. Henkilöt olivat jo Irakin maaperällä ja juridisesti Irak on omalla rajallaan olevista kansalaisistaan vastuussa, Tavio sanoo.

– Olemme kansainvälisen oikeuden suhteen kestämättömässä tilanteessa, jos Irak voi käännyttää omat kansalaisensa rajaltaan Suomeen siksi, että näillä ei ole papereita ja Suomi ottaa heidät vastaan. Tämä voidaan tulkita nyt siten, että Suomi kantaa viime kädessä vastuun jokaisesta Irakin kansalaisesta ja siitä, onko heillä Irakin rajalla paperit kunnossa vai ei, Tavio sanoo.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit