Kotimaa Politiikka

PS:n Tavion lakialoite kansalaisuuden asumisaikavaatimuksesta eduskunnan käsittelyyn

Kuva Wikimedia Commons / public domain
Eduskunnassa käytiin eilen keskiviikkona lähetekeskustelu kansanedustaja Ville Tavion (ps.) lakialoitteesta Suomen kansalaisuuden saamiseksi edellytettävän asumisaikavaatimuksen nostosta kymmeneen vuoteen. Nykyään yleinen asumisaikavaatimus on viisi vuotta ja turvapaikan saaneille neljä vuotta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio korosti lakialoitteen lähetekeskustelussa, että Suomen asumisaikavaatimus on useita Euroopan maita lyhyempi. Itävallassa yleinen asumisaikavaatimus on kymmenen vuotta, Tanskassa yhdeksän vuotta, Saksassa kahdeksan vuotta ja Norjassa seitsemän vuotta kansalaisuuden saamiseksi.

– Suomen kansalaisuuksia jaetaan nykyisin melkein kuin liukuhihnalta. Kansalaisuuden tulisi olla ansaittu seuraus aidosta Suomeen sopeutumisesta, Tavio sanoo.

– Nykyisissä neljässä vuodessa emme opi tietämään henkilöstä paljoakaan. Esittämissäni kymmenessä vuodessa nähtäisiin paremmin, ansaitseeko henkilö kansalaisuuden, Tavio perustelee.

Lakialoite herätti eduskunnan täysistunnossa eilen keskustelua.

– Suomen kansalaisuuden saaminen ei ole ulkomaalaiselle perusoikeus, se ei ole ulkomaalaiselle ihmisoikeus, vaan Suomen kansalaisuuden saaminen on ulkomaalaiselle etuoikeus. Tässä avoimien rajojen maailmassa me emme saa olla naiiveja, sanoi Jani Mäkelä (ps.).

– Kansalaisuuden saamisen myötä perheenyhdistäminen helpottuu, sillä Suomen kansalaiselta ei vaadita toimeentuloedellytystä, kun hän hakee perheenyhdistämistä. Tämäkin on niin ikään kustannuskysymys, sillä nykykäytäntö mahdollistaa väylän Suomea taloudellisesti kuormittavalle maahanmuutolle, sanoi Olli Immonen (ps.).

– Verrokkimaihimme nähden suhteellisen lyhyt nykyinen asumisaikavaatimus yhtenä kansalaisuuden saamisen ehtona on ehdottomasti eräs merkittävä maahanmuuton vetovoimatekijä. Kansalaisuuden saamisen ehtoja on kuitenkin syytä tiukentaa muiltakin osin, esimerkiksi työpaikka- ja kielitaitovaatimusten osalta, sanoi Sami Savio (ps.).

– Katsoin täysistunnon puheenvuorolistasta, että täällä eivät muut ole pyytäneet puheenvuoroja kuin perussuomalaiset. Eli nyt on tullut jälleen todistetuksi se, että meillä on perussuomalaiset ja sitten on muut. Meillä on Suomessa kaksipuoluejärjestelmä, mitä tulee poliittisiin mielipiteisiin, sanoi Laura Huhtasaari (ps.).

Lakialoite etenee seuraavaksi eduskunnan perustuslakivaliokuntaan.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit