Kolumnit

Puhtaan järjen kritiikki

Kuva Antifa

Otsikkoni viittaa tietenkin Immanuel Kantiin, hyvin merkittävään valistusajan filosofiin, jonka ajatuksista voimme kiittää monia eurooppalaisia arvoja. Sellaisia kuin sananvapaus, yksilönvapaus, ihmisoikeudet. Juuri sitä valkoisen miehen pahaa patriarkaattisuutta siis, mistä vihervasemmisto ja feministit nyt riehuvat. Viimeinen lause on tietenkin sarkasmia.

On paradoksaalista, että koska ihmiset ovat todella menettäneet puhtaan järjen kritiikin, me olemme sen myötä menettämässä sen mukanaan tuoman valistuksen. Kriittinen ajattelu ja asioiden kyseenalaistaminen kuuluvat eurooppalaiseen, länsimaiseen sivistykseemme. Kääntäen verrannollisena: yhteiskuntaamme ja elämäntapoihimme ei voi sovittaa mitään, mitä ei voisi kritisoida. Tai näin on aina ennen ollut. Ei enää.

Olen tutkinut maailmaa ja yhteiskuntaamme jo hyvin pitkään, olen lukenut paljon, pohtinut paljon, kyseenalaistanut paljon, pyöritellyt erilaisia teorioita erilaisista aiheista, oppinut elämän ja kokemuksen kautta. Yritän pitää mieleni avoimena ja kuuntelen myös ihmisiä, joiden ideologiat ja maailmankatsomukset saattavat olla omaani vastaan. Pyöritän asioita mielessäni erilaisista näkökulmista. Ennen kuin sanon tai kirjoitan mitään, olen tehnyt pitkän ajattelun pohjatyön. Yritän selvittää asiat perinpohjaisesti. Enkä halua liikaa kehua itseäni, mutta pitäisin itseäni melko pitkälle kehittyneenä ajattelijana. Huomaan jos jotakin on pielessä, minua ei voi hämätä retoriikalla.

Aina näihin päiviin asti olen pitänyt melkolailla itsestäänselvyytenä, että asioita ajatellaan, että me täällä olemme rationaalisia, hyvin koulutettuja ja järkeviä ihmisiä. Mutta nyt tämä paketti onkin levinnyt täysin käsiin. Täällä leviää täysi järjettömyys, puhdas kritiikittömyys ja voidaan kannattaa keskenään täysin päinvastaisia ideologioita, kuten esimerkiksi feminismi ja islam. Kannattaa samanaikaisesti feminismiä ja silti kannattaa massiivista massamaahanmuuttoa islamilaisesta maailmasta, on yhtä loogista kuin olisi samanaikaisesti vegaani ja lihansyöjä. Näitä ei voi yhdistää. Puhtaan järjen kritiikkiä ei käytetä. Tätä on hämmentävää seurata. Ihmiset nielevät täysin kritiikittä mitä tahansa. Nigerialaiskirjeet, laihduttavat kengänpohjalliset, päin naamaa valehtelevat politiikot.

Vaikka tieto ei ole milloinkaan ollut yhtä helposti saatavilla kuin nykyään, ihmiset ovat alkaneet keksiä päästään mitä oudoimpia höpöhöpö-juttuja, joihin toiset lisäävät enemmän höpöhöpöhöpöä ja yhtäkkiä meidän pitää olla sukupuolineutraaleja ja muunsukupuolisia eikä poikia saa sanoa pojiksi eikä tyttöjä tytöiksi. Ja nämä runnotaan läpi opetussuunnitelmiin, vaikka väitteet ovat täysin epätieteellisiä ja yläasteikäisen pitäisi pystyä kumoamaan ne helposti. Lapsia viedään perversseihin bakkanaaleihin ja tuputetaan seksuaalisuuksia, niin kuin gay-porno olisi normaali osa 10-vuotiaan arkipäivää. Lapsia aivopestään ideologioihin, jotka perustuvat pelkkiin tunteisiin, omiin fiiliksiin ja ollaan kuin massapsykoosissa.

Kantin sanoin, ”ajatukset ilman sisältöä ovat tyhjiä, intuitiot ilman käsitteitä ovat sokeita”. En nyt avaa kokonaisuudessaan filosofiaa otsikkoni takana, koska tästä tulisi hyvin pitkä kirjoitus. Sen ytimenä on kuitenkin käsitteet apriori ja aposteriori: mitä voimme käsittää ainoastaan loogisesti järkeilemällä ennen jonkin ilmiön empiiristä kokemista, sekä sitä kuinka asiat ovat todellisuudessa kun olemme havainneet ne, sekä tiedon että kokemisen kautta. (das ding an sich)

Ja suurin ongelma onkin juuri nyt ajatukset, joilla ei ole minkäänlaista sisältöä, johon yhdistyy täydellinen sokeus todellisuudelle. Tämä on oikeasti huolestuttavaa. Kukaan järkevä, rationaalinen ja todellisuudessa elävä ihminen ei voi sanoa massamaahanmuuton olevan rikkaus ja voimavara. Sokeankin pitäisi nähdä millaiset katastrofin ainekset tässä ovat.

Se että näin on päässyt käymään on kuin lento-onnettomuus: ketjureaktio pieniä asioita, jotka eivät yksistään olisi ongelmallisia, mutta kun riittävästi asioita menee samanaikaisesti pieleen, katastrofi on valmis. Se on tässä, se on nähtävillä.

Tähän ajatusten järjettömyyteen, vai voiko järjettömyyttä edes pitää ajatteluna, näkisin erittäin suurena syynä sosiaalisen median. Meille, jotka olemme eläneet ajalla ennen sitä, on elämää myös sen ulkopuolella. Tämän hulluuden ovat saaneet aikaan sukupolvi, joka on kasvanut sosiaalisessa mediassa. Nämä järjettömyydet leviävät sosiaalisessa mediassa. Näyttää, että somessa varttunut sukupolvi elää koko ajan jotakin oman elämänsä reality-showta, jossa hän itse ja hänen tunteensa ja koko maailman pitäisi juhlia juuri hänen erinomaisuuttaan. Ollaan aivan täysin minäminäminä-kuplan sisällä, henkisesti ja älyllisesti pikkulapsen tasolla, joka vaatii koko yhteiskunnalle turvatyynyjä ja pumpuliunelmia, sillä todellisuus on liian rankka paikka.

Niinhän se on. Mutta he tekevät sen vielä pahemmaksi. Somen ohella myös se ettei enää lueta, ajatella ja olla hetkeäkään irti jostakin mobiililaitteesta, aiheuttaa että kieli ja kielen ymmärtäminen rapautuvat. Kun kieltä ei ymmärretä niin myös väistämättä se rationaalinen ja looginen järkeily rapautuu myös. Oppiminen on rapautunut, tieto on sirpaleista. Historia tunnetaan enintään 1990-luvulle. Hirvittää ajatella mitä tapahtuu seuraavan sukupolven kanssa.

Me elämme mullistavia ja historiallisia aikoja. Mitä tahansa voi tapahtua koska tahansa. Mutta suuret kahinat on tulossa, se on varmaa. Koko läntinen maailma on suuressa kriisissä. Oikeastaan melkein kaikki pitäisi ajatella uusiksi. Tarvitaan uutta järjen renessanssia, älyllisyyden palaamista muotiin ja heräämistä tästä suuresta itsekkyydestä ja pinnallisuudesta. Kuinka tämä tehtäisiin, en tiedä. Mutta aion ainakin itse yrittää kirjoitella ja levittää todellisuuden sanomaa niille, jotka sen haluavat vastaanottaa. Onneksi meitä vielä on. Järki voittaa lopulta järjettömyyden. Niin sen on oltava.

 

(julkaistu alunperin fb-seinälläni 1.7.2018)

Tilaa
Ilmoita
guest

15 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

dissertation process https://dissertations-writing.org/

trackback

doctoral dissertation help proposal https://mydissertationwritinghelp.com/

trackback
trackback

play blazing 7 slots free https://slotmachinegameinfo.com/

trackback

zynga wizard of oz slots https://www-slotmachines.com/

trackback

free games slots https://411slotmachine.com/

trackback
trackback

indiana grand slots list https://beat-slot-machines.com/

trackback

american buffalo slots https://slot-machine-sale.com/

trackback

myvegas slots free chips https://slotmachinesforum.net/

trackback

caesar slots free download https://pennyslotmachines.org/

trackback

lenovo y700 nvme slots https://candylandslotmachine.com/

trackback
trackback

las vegas world slots free https://2-free-slots.com/

trackback

1untried