Eurooppa Politiikka

Puola ei aio taipua EU-oikeuden päätöksiin uudistaessaan oikeuslaitostaan

Kuva Wikimedia Commons.

Euroopan unionin tuomioistuin harkitsee sanktioita Puolaa vastaan. Samaan aikaan Puola harkitsee oikeuden päätösten sivuuttamista.

Euroopan unionin tuomioistuimen järjesti maanantaina kuulemistilaisuudenkoskien Euroopan komission vaadetta määrätä Puola hylkäämään oikeuslaitosuudistuksensa, kertoo Bloomberg. Bryssel on väittänyt uudistuksen vaarantavan demokratian. Puola sanoo uudistuksen taustalla olevan lustraation – kommunistisen diktatuurin aikaisen hallinnon tukijoiden erottamisen tehtävistään.

Oikeuslaitosuudistuksella Puola pyrkii lopettamaan maan oikeuslaitoksessa vallitsevan korporatismin sekä saattamaan päätepisteen korruptoituneiden, poliittisesti värittyneiden ja epäpätevien tuomareiden koskemattomuuden sekä purkamaan kommunismin romahtamisesta saakka oikeusasteissa toimineiden tuomarien vallan – tuomarien, jotka kommunismin aikana lähettivät poliittisia vastustajiaan vankeuteen. Jotkut näistä tuomareista ovat jopa korkeimman oikeuden jäseniä, ja siksi konservatiivipuolue Laki ja Oikeus (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) haluaa uudistumista.

Puolan hallituksen mukaan EU-instituutioilla ei ole oikeutta puuttua Puolan oikeuslaitokseen, ja Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki on valmis jättämään EU-oikeuden päätöksen huomiotta.

Puolaa hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski sanoi viime viikolla, että Euroopan unionin tuomioistuin toimii kuin se olisi osapuoli poliittisessa kärhämässä auttaen samalla oppositiota.

Presidentti Andrzej Duda otti asiaan voimakkaasti kantaa tammikuussa.

– Olen Puolan presidentti ja sanon näin: he eivät määrää vieraalla kielellään, kuinka Puolan asioita hoidetaan.

– Kyllä, olemme osa Euroopan unionia, mutta ennen kaikkea me olemme Puola, presidentti Duda muistutti.

Bryssel ei lopulta pysty estämään Puolan ajamaa oikeuslaitosuudistusta, sillä Puolaa suojaa sen V4-kumppani (V4, Visegrád – Puola, Unkari, Slovakia, Tšekki) Unkarin mahdollisuus käyttää veto-oikeutta EU-instituutioiden äänestyksissä.

  • 736
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset