Eurooppa Rikos

Puola esitti virallisen vastalauseen Ruotsille, koska maa ei luovuta Stalinin aikaisista rikoksista epäiltyä tuomaria

Kuva Wikimedia Commons.

Puola on esittänyt vastalauseen Ruotsille, koska maa ei ole luovuttanut Stalinin ajan tuomaria tuomittavaksi kommunismin aikana tehdyistä vakavista rikoksista.

Stefan Michnik. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Puola on esittänyt Ruotsille virallisen vastalauseen sen jälkeen kun maa kieltäytyi luovuttamasta Stefan Michnikiä, Stalinin aikaista tuomaria. Michnikiä syytetään kommunismin ajan rikoksista, kertoo Radio Poland.

Puolan varaulkoministeri Szymon Szynkowski vel Sęk ilmoitti Puolan tyytymättömyyden Göteborgin oikeuden päätökseen, jossa todettiin, että Michnikin Puolassa tekemät rikokset eivät olleet Ruotsin lainsäädännön mukaan tuomittavia.

Puolan viranomaiset ilmoittivat Ruotsin suurlähettiläälle, että Puolan näkemyksen mukaan kommunismin aikaiset rikokset ovat verrattavissa rikoksiin ihmisyyttä vastaan ja ovat siten kansainvälisen lainsäädännön mukaan rikoksia. Ruotsin suurlähettilään mukaan maan tuomioistuimet ovat itsenäisiä ja päätöksestä voi valittaa.

Stefan Michnikiä epäillään vuosina 1952 ja -53 tehdyistä 30 rikoksesta, jotka täyttävät ihmisyyttä vastaan kohdistuvan rikoksen tunnusmerkit. Stefan Michnik muun muassa tuomitsi laittomasti kuolemaan kommunismia vastaan taistelleita patriootteja.

Michnik on asunut Ruotsissa kymmeniä vuosia ja hänellä on Ruotsin kansalaisuus.

  • 248
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset