Eurooppa Politiikka

Puolalainen MEP Saryusz-Wolski: EU-oikeuden ylivaltaa ei ole kirjattu EU-sopimuksiin

Jacek Saryusz-Wolski (PiS). Kuva Visegrád Post.

Puolalainen EU-parlamentin jäsen Jacek Saryusz-Wolski (PiS) puhui haastattelussa EU-viranomaisten taipumuksesta vahvistaa EU:n lainsäädännön ylivaltaa kansallisiin lakeihin nähden. On kuitenkin selvää, että EU-lainsäädännön ylivaltaa ei ole kirjattu EU-sopimuksiin.

Kysymys on lopulta jäsenvaltioiden perustuslakien ylivallasta EU-lakien suhteen, mikä seikka sisältyy EU-perustamissopimuksen 4 artiklaan, jossa määrätään, että EU:n tulee  kunnioittaa jäsenvaltioiden identiteettiä ja perustuslaillisia rakenteita.

Tämä on argumentti, johon Saksan perustuslakituomioistuin on aina vedonnut. Puola ei MEP:n mukaan suinkaan ole ainoa maa, joka tunnustaa kansallisen perustuslain ylivallan EU-lainsäädännön suhteen. Saksa, Ranska, Espanja, Italia, Tanska, Tšekki, Romania ja Liettua tekevät näin.

– Euroopan unioni voi toimia vain niiden valtuuksien rajoissa, jotka jäsenvaltiot sille eri sopimuksissa antavat. Luettelo siirretyistä valtuuksista on kuitenkin tyhjentävä.

Saryusz-Wolski korosti epämääräistä tapaa, jolla Euroopan komissio ja EU-tuomioistuin käyttävät toimivaltaansa.

– … Maita kohdellaan eri tavalla. Jotkut saavat tehdä enemmän, kun taas toiset eivät saa tehdä jotain. Kutsuisin sitä termillä ”eurorasismi”.

– Esimerkki tästä on syytös Puolan oikeudellisen neuvoston (KRS) politisoimisesta, kun taas monissa maissa, myös Saksassa, politisointi on paljon tärkeämpää, koska poliitikot nimittävät suoraan tuomarinsa. Puolassa se tehdään epäsuorasti, koska Sejm [Puolan valtiopäivät] nimittää osavaltion oikeusneuvoston ja presidentti nimittää tuomareita sen ehdotusten perusteella. Itse asiassa Espanja käyttää täsmälleen samoja prosesseja.

– Missä sopimuksessa on kirjoitettu, että Euroopan komissio vastaa oikeudenkäynneistä? Ei missään!

Tämän toistuvan ongelman ratkaisemiseksi Jacek Saryusz-Wolski ehdotti raportissaan Euroopan parlamentin perustuslakivaliokunnalle valvonta- ja seurantamenettelyn luomiseksi EU:n ja kansalliselle lainkäytölle.

MEP korosti, että meneillään olevan ”prosessin pysäyttämiseksi on löydettävä vahva poliittinen liitto.”

Lähde Visegrád Post.

Tilaa
Ilmoita
guest
13 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Markku Nieminen

Niinpä. Mutta, jopa tavallisen kansalaisen kysely Suomen käytännön perään sensuroidaan netissä, ilman ensimmäistäkään kommenttia, tai tykkäystä.
Mistäkö tiedän? Koska ole vuosien saatossa laittanyt siitä kyselyjä yleisönosastoihin IL, IS, Uusi Suomi, saamatta vastaukseksi koskaan muuta kuin syvän hiljaisuuden!!!
Sattumaako ja vielä noin usein? Ei takuulla.

juha II

Suomessa tulkitaan jokainen Brysselin oven narahduskin yli meneväksi Suomen perustuslaista!

Mutta yksikään aviomies ei uskalla vedota delliseen ”pykälään”, sillä ”kotirinytamalla eletään ikuisessa poikkeusoloissa! Ja siksipä mies kaipaa aika ajoin sotaa turvaksensa!

Kaino-Vieno Huttunen

Suurempi pohjanoteeraus minusta on, että oma eduskuntamme on hyväksynyt jo monta EU:ta mielistelevää hanketta yksinkertaisella enemmistöllä, vaikka olisi vaadittu 2/3 enemmistö. Yhtenä esimerkkinä maksa kolme, saat yhden koronatukipaketti. Suomen munattomuus pitää puoliaan on tässä villakoiran ydin. Se polkee itse omaa perustuslakiaan miellyttääkseen EU:ta.

Yks vaan

Ne on ne palkkiovirat. Yksi syy.

Jussi Hämäläinen

Totta, kysy vaikka Kataiselta, Stubbilta ja Urpilaiselta!

Jussi

Onkos se 5/6 enemmistö päätös.
Jaana K mukaan.

Ilmari

Siinä kyllä sovellettiin 2/3 enemmistöä.

Timdance

Väärin sammutettu. Olisi tosiaan pitänyt olla 5/6 enemmistö.

Ilkka Mänttäri

Täyttä asiaa. Tuota ei vaan edes meidän ministerit myönnä. Aina saa vain kuulla miten EU:n laki kävelee Suomen lain yli. Ei kävele, jos ei anneta kävellä. Meillä on hallitus joka on tehnyt niin paljon perustuslain rikkomuksia että eivät halua kiinnittää siihen kansan huomiota koska sen jälkeen olisi johdonmukista että häkki heilahtaa. Valehtelevat vain suut ja silmät täyteen. Suuressa vastuussa on tästä myös valtamedia koska ei kerro asioiden oikeaa laitaa, joko kykenemättömyyttään tai poliittisien mieltymyksiensä tähden
Valtamediaa ei oikeastaa voi nimittää mediaksi, jonkinlaisia harhaanjohtamisen keskuksia ovat.

Toimittajat ostettavissa

Aika läpinäkyvää on nykyisen hallituksen ns miljoonien tuki valtamedialle. Eli iltaroskat. Ylen TJ sai hulppeat bonukset. Luultavasti oikeansuuntaisesta mielipide vaikuttamisesta jne.

John Quiman

Eihän EU ole kiinnostunut sopimuksista ja laeista silloin, kun ne eivät sovi pyrkimyksiin. Suomessa kumarretaan niin syvään komissiolle, että nenä on verillä.

Kata

MEP korosti, että meneillään olevan ”prosessin pysäyttämiseksi on löydettävä vahva poliittinen liitto.”
Näin ON!
Ja tappuraisilta EI kysytä tästä asiasta koska vastaus on JO SAATU!

Markku Nieminen

Totta! Tytit, Sirpat, Jutat, Stubbit, ym, ym ovat Suomen jo myyneet oman etunsa eteen!