Eurooppa Politiikka

Puolalainen ministeri: Ranska on Euroopan sairas mies, mutta Puola on valopilkku

Kuva Pixabay.
Puolalainen ministeri Jacek Czaputowicz valittelee Ranskan surullista tilannetta.

Puolalainen ministeri Jacek Czaputowicz sanoi, että ”Ranskasta on tullut Euroopan sairas mies, Euroopan jarru, mutta Puola on valopilkku”, kertoo AFP. Ministeri mainitsi jihadisti-iskun, missä ranskalainen jihadisti tappoi viisi ihmistä Strasbourgin joulutorin läheisyydessä, ja ”keltaiset liivit”, jotka hakevat protestoimalla oikeutta.

Jacek Czaputowicz. Kuva Viron ulkoministeriö / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

– Terrori-iskut todistavat, että kaikki ei ole Ranskassa kunnossa, kahden viimeisen aikana tapahtuneet protestit, presidentti Macronin uudistuksien takaisinveto – se on surullista, Czaputowicz sanoi.

– Jos samaan aikaan pyritään antamaan Puolalle opetuksia, kaikki ei ole oikein. Ensin tulee saada oma maa järjestykseen, ministeri jatkoi.

Ranskan ja Puolan suhteet ovat pysyneet viileinä populistisen Laki ja Oikeus -puolueen (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) astuttua valtaan 2015.

Macron on kritisoinut voimakkaasti Puolan oikeusjärjestelmän uudistuksia, joilla Puola pyrkii lopettamaan oikeuslaitoksessa vallitsevan korporatismin sekä saattamaan päätepisteen korruptoituneiden, poliittisesti värittyneiden ja epäpätevien tuomareiden koskemattomuudelle sekä purkamaan kommunismin romahtamisesta saakka oikeusasteissa toimineiden tuomarien vallan – tuomarien, jotka kommunismin aikana lähettivät poliittisia vastustajiaan vankeuteen.

  • 836
    Shares