Eurooppa Maahanmuutto

Puolet laittomasti EU:n alueella oleskelevista siirtolaisista asuu Britanniassa ja Saksassa

Afgaanisiirtolaisia Pariisissa 2017. Kuva Evan Bench / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Vuonna 2017 EU:n alueella oleskeli ilman oleskelulupaa tai kansalaisuutta lähes 5 miljoonaa henkilöä. Enemmän kuin kaksi kolmesta oleskeli neljässä EU-maassa – Saksassa, Britanniassa, Italiassa ja Ranskassa.

Yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuslaitoksen vasta julkaisema tutkimus osoittaa, että EU:n alueella oleskeli vuonna 2017 ilman asianmukaisia dokumentteja 4,8 miljoonaa siirtolaista. Näistä noin puolet oleskeli kahdessa maassa, Britanniassa ja Saksassa. Pew on laskenut tutkimukseen mukaan henkilöt, joilla ei ole kansalaisuutta tai oleskelulupaa. Luvuissa on mukana myös päätöstä odottavat turvapaikanhakijat.

Tutkimuksen mukaan laittomien siirtolaisten määrä alkoi kasvaa vuonna 2014, jolloin EU:n alueella oleskeli 3,7 miljoonaa siirtolaista laittomasti. Huippu saavutettiin vuosina 2015 ja 2016. Tällöin EU:n alueelle saapui noin 1,3 miljoonaa siirtolaista Lähi-idästä ja Afrikasta, joista monet hakivat turvapaikkaa.

Laittomien siirtolaisten tulo on kiihtynyt kuluvan vuosikymmenen alun jälkeen. Vuonna 2017 yli puolet (56%) oli saapunut EU:iin viimeisten 5 vuoden aikana. 27 prosenttia oli tullut Eurooppaan 10 vuotta sitten tai aiemmin.

Siirtolaiset ovat nuoria. Noin kaksi kolmesta siirtolaisesta (65%) oli korkeintaan 35-vuotiaita ja yli puolet heistä oli miehiä (54%).

Laittomista siirtolaisista 70 prosenttia oleskeli neljässä EU-maassa: Saksassa 1-1,2 miljoonaa, Britanniassa 0,8-1,2 miljoonaa, Italiassa 0,5-0,7 miljoonaa ja Ranskassa 0,3-0,4 miljoonaa.

Laittomat siirtolaiset olivat lähtöisin kaikkialta maailmasta. 30 prosenttia oli lähtöisin Aasiasta ja 23 prosenttia Euroopan maista, jotka eivät kuulu Euroopan unionin tai EFTA:aan, kuten Länsi-Balkanin maat. 21 prosenttia oli Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta, kun taas 17 prosenttia oli saapunut Saharan alapuolisista maista. 8 prosenttia oli lähtöisin Amerikan maista.

  • 175
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset