Muu maailma

Puoli miljoonaa uutta lapsivaimoa koronapandemian vuoksi

Kuva Pixabay.

Koronapandemian myötä 500 000 tyttöä uhkaa lapsiavioliitto tänä vuonna. Teiniraskauksia voi puolestaan tulla miljoona lisää.

Aiemmin on arvioitu, että noin 12 miljoonaa tyttöä joutuisi alaikäisenä naimisiin vuoden 2020 aikana. Pelastakaa Lapset ry -järjestön varovaisen arvion mukaan luku voi nyt kasvaa 500 000 tytöllä koronapandemian vuoksi. Teiniraskauksien määrä voi puolestaan nousta miljoonalla. Viimeisten 25 vuoden aikana tapahtunut myönteinen kehitys näiden kahden haasteen suhteen on nyt vakavasti uhattuna.

Lapsiavioliiton uhkaamien tyttöjen määrä voi koronan seurauksena nousta 2,5 miljoonalla vuoteen 2025 mennessä. Viiden seuraavan vuoden aikana lapsiavioliittojen kokonaismäärä voi silloin olla 61 miljoonaa.

Sukupuolten välinen tasa-arvo heikkenemässä

Pelastakaa Lapset -järjestön uudessa selvityksessä koronpandemian seurauksista todetaan, että tyttöjen ja poikien välinen tasa-arvo on maailmanlaajuisesti heikkenemässä.

– Kuten kaikissa kriisitilanteissa, myös koronapandemia on lisännyt väkivallan ja hyväksikäytön uhkaa lapsille. Monet vanhemmat joutuvat jatkuvasti heikkenevän toimeentulon vuoksi turvautumaan äärimmäisiin selviytymiskeinoihin, toteaa ohjelmajohtaja Anne Haaranen.

Perheiden kamppaillessa vaikeuksiensa kanssa tytöt voidaan naittaa pois. Tämä altistaa tytöt hyväksikäytölle sekä väkivallalle.

– Lapsiavioliiton seuraukset ovat monelle kohtalokkaat. Äitiyskuolleisuus on merkittävin kuolinsyy 15–19-vuotiaiden tyttöjen parissa. On myös tavallista, että tytöt keskeyttävät koulunkäyntinsä jouduttuaan naimisiin, muistuttaa Haaranen.

– Varhaisten avioliittojen lisääntymisen lisäksi on odotettavissa, että suurempi määrä tyttöjä joutuu osallistumaan perheidensä toimeentulon varmistamiseen. Tytöille annetaan myös enemmän vastuuta nuorempien sisarustensa sekä sairaiden perheenjäsentensä hoidossa, sanoo Haaranen.

12-vuotiaana avioliittoon

”Sunita” asuu Intian Biharissa. Hän oli 12-vuotias jouduttuaan naimisiin.

– Minulle kerrottiin, että sukulaisia on tullut vierailulle. Tämän myötä minulle selvisi, että avioliittoni on järjestetty. Tämä tuntui erittäin pahalta, sillä olin nuori ja kävin koulua yhdessä ystävieni kanssa. Kaikki unelmani musertuivat sillä hetkellä, kertoo Sunita.

Tänä päivänä 16-vuotias Sunita toimii aktiivisesti lapsiavioliittoja vastaan ja tyttöjen oikeuksien puolesta hänen kotiseudullaan.

– Haluan sanoa kaikille ikäisilleni tytöille, että odottakaa naimisiin menoa ja tehkää kaikkenne unelmienne toteuttamiseksi.

  • 173
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset