Kotimaa

Puolustusministeri Niinistö: Asevelvollisuus ainoa todellinen tapa puolustaa Suomea

Kuva: Maavoimat Maaliinammuntaa ilmatorjuntakonekiväärillä

Puolustusministeri Jussi Niinistö puhui 220. Maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä 23.1.2017. Ministeri Niinistö pohti tervehdyspuheessaan suomalaisen asevelvollisuuden historiaa, tilaa ja kehitysnäkymiä.


Vaikka vasta joitain vuosia sitten asevelvollisuuteen perustuvalle puolustusratkaisullemme löytyi useita arvostelijoita, pitää Niinistö asevelvollisuusjärjestelmämme etuja kiistattomina: ”Tosiasia on ja pysyy: yleinen asevelvollisuus on kustannustehokas ja ainoa todellinen tapa järjestää Suomen kokoisen, laajan mutta verraten vähäväkisen maan puolustus.”

Niinistö valotti puheessaan syitä toimivan järjestelmämme takana ja torjui epäilykset asevelvollisten osaamisesta. Ministerin mielestä yleisen asevelvollisuuden kautta maanpuolustuksen tehtäviin saadaan valjastettua kansakunnan parhaat voimat: ”Vaikka asevelvolliset eivät ole ammattilaisia, voidaan heistä silti koulia ammattimaisia sotilaita. Tämä on moneen otteeseen nähty.”

Kuva: Maavoimat
Maaliinammuntaa ilmatorjuntakonekiväärillä

Puolustusvoimien antama tehokas, laadukas ja monipuolinen koulutus sekä motivoituneet ja maanpuolustustahtoiset asevelvolliset saavat kehuja ministeriltä. Niinistö kuitenkin pitää huolestuttavana, että viime vuosina kasvava määrä sotilaskoulutuksen jo saaneita reserviläisiä on hakeutunut täydennyspalveluksen kautta siviilipalvelusmiehiksi: ”Kyse ei, ainakaan vielä, ole suuren mittakaavan ongelmasta, mutta tärkeästä periaatteellisesta kysymyksestä. Ei reservistä noin vaan pidä voida lähteä eikä Suomea jättää puolustamatta vain siksi, että asepalvelus ei enää huvita. Reservikarkurit nakertavat järjestelmämme uskottavuutta.”

Turvallisuusympäristö muuttuu ja asevelvollisuuden on muututtava sen mukana. Puheensa lopuksi puolustusministeri toi esille asevelvollisuuteen ja valmiuteen liittyviä tuoreita ja toivottuja muutoksia. Valmiutta voidaan jatkossa säädellä käskemällä reserviläisiä kertausharjoituksiin ilman normaaleihin kertausharjoituksiin liittyvää kolmen kuukauden ennakkoilmoitusaikaa.

Lisäksi tänä vuonna normaaliolojen valmiutta parannetaan edelleen perustamalla maavoimiin palkatusta henkilökunnasta ja valikoiduista varusmiehistä muodostettavia valmiusyksiköitä sekä käynnistämällä niihin sijoitettaville varusmiehille erityinen valmiusyksikkökoulutus. ”Näin myös parhaillaan palveluksessa olevat varusmiehet tulevat luontevaksi osaksi valmiuden ylläpitoa”, totesi ministeri Niinistö.

Puhe on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: www.defmin.fi/puheet

Puolustusministeriö

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa