Kotimaa Politiikka

Puolustusministeri Niinistö puhui Tammisunnuntain muistojuhlassa Lapualla

Kuva: Sakari Piippo, Valtioneuvoston kanslia

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, hyvät vapaussodan perinteiden vaalijat, arvoisa juhlayleisö…


”Yksi virstanpylväs isänmaan historiassa saavutetaan tänä vuonna, kun saamme juhlia Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Joulukuun kuudentena päivänä hiljennymme kunnioittamaan itsenäistä isänmaatamme. Siniristiliput liehuvat. Televisiosta katsomme puolustusvoimien valtakunnallista paraatia ja linnan juhlia. Ikkunoihin sytytämme kaksi sinivalkoista kynttilää.

On loogista, että itsenäisyyttä juhlitaan juuri joulukuun kuudentena. Onhan se päivä, jona korkeimman vallan käyttäjäksi julistautunut eduskunta hyväksyi senaatin antaman itsenäisyysjulistuksen. Koko itsenäisyyskehitystä ei kuitenkaan voida pelkistää tuohon yhteen päivään. Itsenäistyminen ei tapahtunut yhdessä hetkessä vaan kyseessä oli pitkä prosessi, joka eteni Suomen saadessa autonomisen aseman osana Venäjän keisarikuntaa.” Näillä sanoilla Puolustusministeri aloitti puheensa tilaisuudessa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö / Kuva: Sakari Piippo, Valtioneuvoston kanslia

Jussi Niinistön mielestä Suomen yleiseen asevelvollisuuteen perustuva puolustusratkaisu on yksi uudistumista ylläpitävä voima. Asevelvollisuuden ansiosta puolustusvoimat saa joka vuosi riveihinsä uuden ikäluokan, joka ensin varusmiespalveluksessa ja sen jälkeen reservissä antaa oman panoksensa Suomen itsenäisyyden säilymisen puolesta. Puolustusministerin mukaan asevelvollisuus on kansaa yhdistävä, kansakokonaisuutta rakentava järjestelmä. Se on perusta, jonka varaan maamme puolustus on turvallisesti jo vuosikymmenten ajan voitu rakentaa.

– Jotta puolustuksemme säilyisi uskottavana, on myös puolustusvoimien kalustoa uusittava. Tällä vaalikaudella se tarkoittaa etenkin tärkeimmän puolustushaaramme, maavoimien vahvistamista, sillä ensi vuosikymmenellä edessämme ovat meri- ja ilmavoimien kaluston uudistamiseksi toteutettavat suurhankinnat, Niinistö jatkaa.

Paikalle oli myös järjestetty marginaalinen mielenosoitus, jonne saapuikin ainoastaan alle kymmenkunta osallistujaa. Mielenosoituksen järjestäjä vaati Niinistön eroa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit