Muu maailma

Pyhiinvaellus tuo Mekkaan yli kaksi miljoonaa muslimia

Kuva Wikimedia Commons.
Vuosittainen pyhiinvaellus Mekkaan on alkanut. Yli kaksi miljoonaa muslimia on matkalla viisipäiväisiin juhlallisuuksiin. Saudi-Arabia on mobilisoinut 100 000 turvamiestä valvomaan juhlallisuuksia.

Pyhiinvaellus on tänä vuonna erityisen latautunut paikallisilla jännitteillä. Pienestä naapurimaasta Qatarista ei odoteta suuria osanottajamääriä. Saudi-Arabia asetti heinäkuussa emiraattia kohtaan pakotteita, koska se toimi liian läheisessä yhteistyössä Saudi-Arabian kilpailijan,  Iranin, ja terroristiryhmien kanssa. Toisin kuin vuonna 2016, tänä vuonna osallistujia tulee myös Iranista. Iran boikotoi viime vuoden juhlallisuuksia riideltyään Saudi-Arabian hallituksen kanssa.

Suurta huolta aiheuttaa Jemenissä leviävä kolera-epidemia ja järjestelyjen onnistuminen.

Kaksi vuotta sitten Mekassa tapahtui joukkopaniikki, jossa kuoli 2 300 pyhiinvaeltajaa. Näistä 450 oli Iranista. Muutenkin hauras rauha Iranin shiiojen ja Saudien sunnien välillä joutui koetukselle. Onnettomat tapahtumat saivat tuolloin alkunsa, kun pyhiinvaeltajat olivat symbolisesti kivittämässä paholaista Mekan Minassa. Osallistujat syyttivät poliisin sulkuja ja puuttuvaa ohjausta. Saudi-Arabian viranomaiset syyttivät pyhiinvaeltajia sääntöjen rikkomisesta ja lupasivat kehittää toimintaansa vastaavan tapauksen välttämiseksi.

Pyhiinvaellus on yksi islamin viidestä pylväästä, ja jokaisen harjoittavan muslimin on käytävä paikalla kerran elämässään.

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa