Muu maailma

Qatar rahoittaa maahanmuuttajien kotiuttamista Libyasta

Libyasta kotiin palanneita somaleja Mogadishun kansainvälisellä lentokentällä. Kuva UNSOM Somalia / Flickr / public domain.

Qatar rahoittaa maahanmuuttajien palauttamisia kotimaihinsa.

Libya on ollut Muslimiveljeskunnan kannattajien ja vastustajien taistelutanner, kertoo Gli Occhi della Querra. Maa on ollut myös veljeskunnan kansainvälisten kannattajien ja vastustajien välisen yhteenoton kenttänä. Nyt näiden kahden rintaman keskipisteeseen on noussut myös maahanmuuttokysymys, ja Qatar on ilmoittanut investoivansa miljoonia tukeakseen kotimaihin palaamisia Libyasta.

Läpimurto tapahtui äskettäin Afrikan Unionin sihteerin Moussa Faki Mahamatin vieraillessa Qatarissa. Maan ulkoministeri Mohammed Bin Abdulrahman Bin Jassim Al Thani ilmoitti antavansa 20 miljoonaa dollaria tukeakseen Afrikan Unionin kanssa Libyassa tavattujen maahanmuuttajien palauttamista takaisin omiin kotimaihinsa. Tavoitteena on tukea Sahelin alueelta Libyaan matkanneita maahanmuuttajia palaamaan kotimaihinsa.

Qatarin tuki vaikuttaa olevan [Libyan pääministeri] Al Sarraj’n auttamista. Hänen hallituksensa on heikentynyt muun muassa sisäisten riitojen johdosta, ja eräs tärkeimmistä sen puheenaiheista ovat maassa oleskelevat maahanmuuttajat. Maahanmuuttopaine heikentää erityisesti Libyan eteläosissa jo valmiiksi hauraita instituutioita. Al Sarraj on poliittisesti vaikeuksissa ihmissalakuljetuksella rikastuvien rikollisryhmien vuoksi.

Samoin Nigerin rajan valvominen aiheuttaa Al Sarraj’lle selviä vaikeuksia. Qatarin tarjoama apu maahanmuuttajien kotimaihin palauttamiseksi voidaan siksi katsoa olevan kädenojennus Al Sarraj’lle. Kyse on enemmänkin poliittisesta kuin taloudellisesta avusta, ja sen tarkoituksena on osoittaa, että Qatar tukee Tripolin heikentynyttä johtajaa, jonka hallitus vuorostaan koostuu useista Muslimiveljeskunnan jäsenistä.

Libyassa olevat maahanmuuttajat herättävät myös Italiassa vahvoja tuntoja. Tulijoiden määrät ovat laskeneet Libyan reitillä, mutta merelle lähdöt Libyan rannikolta ovat yhä piikki Rooman lihassa. Tästä syystä 20 miljoonan dollarin antaminen maahanmuuttajien palauttamiseksi kotimaihin voidaan tulkita kädenojennukseksi myös Italialle.