Kotimaa

Queer-siirtolaistutkimukselle lähes puoli miljoonaa euroa Suomen Akatemialta

Queer-siirtolaisia. Kuva Shutterstock.

Suomen Akatemian uusimpien rahoituspäätösten yhtenä kohteena on Tampereen yliopiston tutkimus, joka tarkastelee ”Queer-siirtolaisten vastaanottamisen ja kohtaamisen poliittista maantiedettä”.

Queer on sateenvarjotermi, jota voidaan käyttää aivan kaikista sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajista. Queer-termiä identiteetin kuvauksena käyttävätkin usein henkilöt, jotka kokevat liian rajoittavina seksuaalisuutta koskevat ”perinteiset” määritelmät kuten homo, lesbo, bi, trans ja inter.

Tampereen yliopiston projektissa lähestytään pohjoismaisia LGBTQ -organisaatioita ja -tiloja ”kohtaamisen paikkoina, joissa siirtolaisten integraatiopolitiikasta neuvotellaan ja kiistellään”.

– Siinä tutkitaan niitä kohtaamisen paikkoja, joiden kautta siirtolaisten poliittiset subjektiviteetit ilmaantuvat ja muuttuvat sekä sitä, miten queer-tilat toimivat poliittisen osallistumisen ja vastaanoton paikkoina queer-siirtolaisille, hankkeen kuvauksessa selvitetään.

Projekti perustuu pohjoismaisten LGBTQ-organisaatioiden haastatteluihin sekä ”etnografisiin tapaustutkimuksiin” ja ”osallistuvaan valokuvaprojektiin” Helsingissä ja Kööpenhaminassa.

– Näin on tarkoitus osallistua käynnissä olevaan akateemiseen keskusteluun koskien queer-siirtolaisia ja kohtaamisen maantiedettä, kuten myös valaista pohjoismaisten LGBTQ-tilojen muutosta niin kutsutun ”siirtolaiskriisin” ja jatkuvasti elpyvän rasistisen, nationalistisen ja populistisen politiikan keskellä.

Queer-projektille osoitettu määräraha on 447 650 euroa ja hanke kestää 5 vuotta.

Lähde Suomen Akatemia.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit