Eurooppa

Rahoittaako EU Turkin pakolaiskuljetuksia Kreikkaan?

Kuva Publicdomainpictures

EU on luovuttanut Turkin rannikkovartiostolle vartioveneitä, joita Kreikka epäilee käytettävän EU-maa Kreikkaa vastaan.

Kreikkalainen poliitikko Nikos Androulakis on paljastanut, että EU:n komissio sietää Turkin toimenpiteitä Kreikkaa vastaan, mutta myös epäsuorasti rahoittaa pakolaisten kuljetuksia Kreikan rajalle Turkin käyttöön luovutetuilla vartioveneillä.

Vastatessaan EU-parlamentin kansanedustaja Nikos Androulakisin kysymykseen sanoi EU:n laajentumiskomissaari Olivér Várhelyi, että vartioalukset luovutettiin Turkin rannikkovartiostolle hiljattain. Eräs EU:n lähialuepolitiikan välineistä, Pre-Accession Assistance toimitti alukset Turkille, huolimatta sen jatkuvista toimista Kreikkaa kohtaan.

Unkarilainen komissaari kommentoi, että vartioalusten luovutus tapahtui EU:n ja Turkin tekemän pakolaiskriisin hoitamisen perusteella. Komissio näki tarpeelliseksi toimittaa Turkille rajavalvontaa varten asianmukaista kalustoa. Tarkoituksena oli suojella sekä pakolaisten, paikallisen väestön sekä Turkin ja EU:n kansalaisten turvallisuutta.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu kommentoi asiaa Greek City Times -lehdelle. Hän sanoi Turkin rajojen olevan avoinna, myös laittomien maahantulijoiden saapua Kreikkaan.

Várhelyi väittää, ettei Turkki ole ollut kiinnostunut varmistamaan kunnollista rajavalvontaa. Komissaari sanoo EU:n toimittaneen neljän vartioaluksen lisäksi rajanvalvontaan drooneja, tiedustelututkia sekä lämpökameroita. Osa kalustosta on jo toimitettu Turkille.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit