Kotimaa

Rajat räiskeelle – kansalaisaloite vaatii ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämistä

Kuva Pxhere.
Rajat räiskeelle -kansalaisaloitekampanja vaatii ilotulitteiden käytön rajaamista vain ammattilaisille.

Ilotulitteet aiheuttavat haittaa niin ihmisille, eläimille kuin luonnollekin.

Ilotulitteiden ampujille ja sivullisille aiheutuneista vammoista uutisoidaan joka vuosi vuodenvaihteen jälkeen. Kolmasosa ilotulitteista silmävammoja saaneista on lapsia. Ilotulitteet voivat aiheuttaa myös käsi-, kuulo- ja palovammoja sekä ruhjevammoja kasvoihin. Ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua kemikaalikimarallaan ja voivat pahentaa ilmansaasteille herkkien henkilöiden sairauksia.

Ympäristöä ilotulitteet kuormittavat muun muassa ilotuliteroskan muodossa. Ilotulitteista lähtevät äänet ja valot stressaavat monia seura-, tuotanto- ja luonnoneläimiä.

Rajat räiskeelle on kansalaisaloitekampanja, jonka tavoitteena on rajata luokkiin F2 ja F3 kuuluvien ilotulitteiden käyttö siirtymäajan puitteissa vain ammattilaisten käyttöön. Ilotulitusesityksiä saisivat siten järjestää vain ammattimaiset toimijat, joilla on Tukesin myöntämä lupa järjestää ilotulitusnäytöksiä. Kansalaisaloite ja sitä tukeva kampanja eivät puutu F1-luokkaan kuuluvien pyroteknisten tuotteiden, kuten esimerkiksi tähtisadetikkujen ja pienten paukkupommien, kuluttajakäyttöön.

Kansalaisaloite on kerännyt kannatusilmoituksia joulukuun alusta lukien, ja sen on allekirjoittanut jo yli 48 000 henkilöä.

Lakialoite F2 ja F3 luokkiin kuuluvien pyroteknisten tuotteiden käytön rajoittamiseksi

  • 503
    Shares