Kotimaa

Rajavalvonnan vaikutus koronapandemian aikana: Helsingissä ei yhtään asuntomurtosarjaa

Kuva Poliisi.

Yleisesti ottaen avoimet rajat ovat lisänneet rajat ylittävää rikollisuutta. Vallitsevan koronatilanteen ja sen myötä käyttöönotettujen rajatarkastusten vuoksi asuntomurtojen määrä on kuitenkin laskenut selvästi.

Suomi kuuluu EU:n vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen. Yleisesti ottaen rajat ylittävä rikollisuus on lisääntynyt selvästi, ja maahan on saapunut ”uusia kansalaisuuksia” tuoden mukanaan uusia ilmiöitä ja tekotapoja.

Tyypillistä rajat ylittävää omaisuusrikollisuutta Suomessa ovat esimerkiksi asuntomurrot, taskuvarkaudet ja metallivarkaudet. Teot ovat ammattimaistuneet, ja rikoksia suunnitellaan, valmistellaan ja varsinkin toteutetaan aiempaa huolellisemmin. Ulkomaalaiset rikolliset kuljettavat useimmiten anastetun omaisuuden pois Suomesta ja myyvät sen muualla.

Korona- eli COVID-19 -pandemia ”sulki” Euroopan ja lähes koko maailman maaliskuussa. Matkustusrajoitukset vaikuttivat myös rajat ylittävään rikollisuuteen. Suomessa oli käytössä rajatarkastukset ja Suomeen tulevilla henkilöillä tuli olla pätevä syy Suomeen saapumiselle.

Suurena äkillisenä muutoksena vallitsevan koronatilanteen vuoksi asuntomurtojen määrä on selvässä laskussa, ja tämä pätee Euroopan laajuisesti. Suomessa ja varsinkin Helsingissä vaikutukset ovat olleet selvät, rajatarkastusten alettua Helsingissä ei ole tapahtunut yhtään varsinaista asuntomurtosarjaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit