Eurooppa Rikos

Rajojen sulkeminen iskee rikollisuuteen Ruotsissa

Ruotsin ja Tanskan välinen silta. Kuva Pixabay.

Koronavirus aiheuttaa ongelmia rajat ylittävälle rikollisuudelle. Rajojen sulkeuduttua huumeiden, aseiden ja ihmisten salakuljetus on lähes pysähtynyt.

Monet maat ovat sulkeneet rajansa koronapandemian vuoksi. Suljetut rajat eivät pysäytä pelkästään ihmisiä ja virusta. Maailmalla on havaittu, että muun muassa aseiden ja huumeiden toimittaminen ostajille on hidastunut.

Ruotsin poliisin kansallisten operaatioiden osastoa (Noa) johtava Linda Staaf kertoo, että vasta vähän aikaa käytössä ollut rajavalvonta on jo luultavasti vaikuttanut rajat ylittävään rikollisuuteen.

– Jopa rikollismaailma on riippuvainen totutuista tuloista. Sitten etsitään uusia tapoja, sillä siten rikollisuus toimii. Kun yksi tapa tulee päätepisteeseen, etsitään toinen.

Poliisi tarkkailee jatkuvasti tilanteen kehittymistä ja pyrkii pysyttelemään ”yhden askeleen edellä” rikollisia. Poliisi uskoo, että rajojen sulkemista seuraava huumeiden tarjonnan ja kysynnän epätasapaino johtaa uusiin rikollisuusmuotoihin.

– Uskomme, että lyhyellä aikajaksolla on riski huumeiden tarjonnan vähenemisestä Ruotsissa. Se aiheuttaa runsaasti muita haasteita ja riskin toisenlaisesta rikollisuudesta, Staaf toteaa.

On kuitenkin yksi rikollisuuden laji, jota rajojen sulkeminen kutistaa välittömästi.

– Omaisuusrikoksiin tällä luultavasti on eniten positiivisia vaikutuksia, ainakin väliaikaisesti, poliisijohtaja Staaf huomauttaa.

Lähde TT.

  • 205
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset