Eurooppa Politiikka

Ramelow Thüringenin pääministeriksi

Bodo Ramelow. Kuva Christliches Medienmagazin / Flickr / CC BY 2.0

Kuukausia kestäneen poliittisen kriisin jälkeen on Thüringenin osavaltion pääministeriksi uudelleen valittu Linken paikallinen johtomies Bodo Ramelow. Hän oli edellisellä vaalikaudella pääministeri tultuaan syksyllä 2014 valituksi tehtäväänsä yhden äänen enemmistöllä. Nyt osavaltion johdossa jatkaa kahden vasemmistopuolueen ja vihreiden koalitiohallitus, vaikka sillä ei ole maapäivien enemmistöä.

Thüringenin poliittinen kriisi kärjistyi 5. helmikuuta alkaen tavalla, joka hakee vertaistaan koko Saksan sodanjälkeisessä historiassa. Tapahtumat johtivat CDU:n puheenjohtajan eroon, Thüringenin CDU:n ja FDP:n johtajien eroon sekä pattitilanteeseen, josta ei näyttänyt olevan ulospääsyä.

Mutkikkaiden käänteiden jälkeen tänään 4. maaliskuuta valittiin Ramelow pääministeriksi kolmannella äänestyskierroksella. Silloin ratkaisu tapahtuu periaatteessa eniten ääniä saaneen hyväksi, ei välttämättä tavallisella enemmistöllä.

Kahdella ensi kierroksella Thüringenin maapäivät äänesti Ramelowin ja AfD:n paikallisen johtomiehen Björn Höcken välillä. Äänestystulos oli molemmilla kertaa yhtäläinen. Koska FDP ilmoitti, ettei puolue osallistu valintaan, tarvittiin 43 ääntä 85 mahdollisesta. Ramelow sai vasemmiston ja vihreiden 42 ääntä, Höcke oman puolueensa 22 ääntä, minkä lisäksi 21 eli CDU:n ryhmä pidättyi.

Kolmannelle kierrokselle Höcke ei enää lähtenyt ehdolle, vaan äänesti Ramelowia vastaan. Yksi CDU:n edustaja liittyi 23 vastaääneen. Muut kristillisdemokraattien edustajat pidättyivät. Näinollen mutkikas ja repivä kriisi on tällä erää ratkaistu. Helppoa hallitseminen ei silti tule olemaan, koska maapäivähallitus nauttii niukan vähemmistön kannatusta.

Poliittisen kriisin pyörteissä paikallinen CDU joutui melkoiseen pyöritykseen. Valtakunnantasolta käskettiin olemaan tukematta Ramelowin hallitusta. Liberaalien hetken aikaa valittu pääministeri sai kuulla erotusuhkauksia valtakunnantasolta. Paikallinen CDU oli liberaalien tapaan ilmoittanut alun perin estävänsä entisen kokoonpanon, kuten myös AfD, mikäli niillä olisi enemmistö. Tämä ei lopulta toteutunut.

Lähde MDR.

  • 6
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset