Kotimaa Rikos

Rankka maahanmuuttovastainen Facebook-viestittely johti vankeusrangaistukseen

Kuvituskuva. Kuva Petri Saarela.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi tuomiossaan espoolaisen 49-vuotiaan miehen syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmään vastaan. Rangaistukseksi tuli 30 päivää ehdollista vankeutta.

Tammikuussa 2019 mies kommentoi internetissä erään yksityishenkilön julkisessa Facebook-profiilissaan jakamaa maahanmuuttajavastaista päivitystä ja tätä seuranneita muiden henkilöiden viestejä.

– Oletteko miettineet, miksi karhut tai sudet pelkäävät ihmistä ja ovat omissa oloissaan? Tietenkin siksi, että ihmiset ovat metsästäneet ja uteliaimmat ovat tulleet syödyksi. Ihan sama luonnon valinta on näiden mamujen suhteen, heidät pitää saada pelkäämään. Ovat silloin omissa oloissaan ja muuttavat muualle.

– noo miten tämä homma hoidetaan? Rahasta ihmiset työtä tekevät. Keräys pystyyn ja ammattimiehet asialle Ruotsista tai Virosta. Ehkäpä 3-4 matulasta kylmäksi. Raakaako, kyllä mutta niinhän nuo Oulussakin raiskaa. Vaikea valkata kohteita, joten kai se olisi sattumaa.

– niin siksi olisi saatava ne ammattimiehet. Joku tolkku tähän on saatava, raiskaavat lapsia helvetti.

Käräjäoikeus katsoi, että miehen viestit eivät vihapuheena kuuluneet hänen sananvapautensa piiriin, sillä viesteissä ehdotettiin maahanmuuttajiin kohdistuvien palkkamurhien tilaamista ja  paneteltiin maahanmuuttajia ihmisryhmänä.

Viesteissä ei ollut kysymys asiapoliittisesta maahanmuuttokriittisestä keskustelusta. Viestit eivät myöskään olleet sisältönsä tai asiayhteytensä puolesta harkitun liioittelevia humoristisessa tai parodisessa tarkoituksessa.

Viestit olivat yleisesti kaikkien luettavissa Facebookissa. Rikosilmoituksen asiassa tekikin ulkopuolinen henkilö, joka sai tietää viesteistä Facebookin automaattisen uutissyötteen tuotua ne hänen Facebook-profiilissaan esille erään ystävän kommentoitua maahanmuuttajavastaista viestittelyä.

Tuomion perustelujen mukaan kiihottamisrikoksesta tuomitaan tyypillisesti 30-50 päiväsakon suuruinen sakkorangaistus. Käräjäoikeus rangaistusta harkitessaan arvioi kiihottamisrikosten välillisiä haittavaikutuksia ja piti miehen menettelyä tavanomaista vakavampana erityisesti, koska viestittely sisälsi panettelun lisäksi vakavia väkivaltauhkauksia.

Muun muassa tästä syystä johtuen menettely moitittavuudessaan ei ollut käräjäoikeuden mielestä enää ankarallakaan sakolla sovitettavissa, joten Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen 30 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Koeaika päättyy vasta 31.8.2023. Miehellä ei ole aiempaa rikostaustaa.

Asia käsiteltiin ja ratkaistiin yhden tuomarin kokoonpanossa.

Lähteet Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden mediatiedote ja tuomio.

Tilaa
Ilmoita
guest

23 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
kasimir

Viesteistä heijastuu huoli ja viha lasten raiskauksista. Kirjoittaja tulee varmasti toimeen mustien työkavereidensa kanssa, eikä liene mikään rasisti tai maahanmuuttovastainen. En puolustele tuota retoriikkaa, ei mitään tappopuheita pidä kirjoittaa kuitenkaan. Mutta aika monella on varmasti jossain määrin samankaltainen mentaliteetti. Ongelma on raiskaajat ja rikolliset ja niitä tässä kritisoidaan eikä mamut yleisesti. Sen verran rivien välistä selviää. Tuokin kirjoittaja lienee ihan tavallinen veroja maksava tolkun tyyppi joka vieläpä kannattaa pakolaisten auttamista, (kuten afgaanityttöjen), mutta on vittuuntunut tähän feikkipakolaisten ylimieliseen ja rikolliseen käytökseen. Eikä tyypillä edes aiempaa rikostaustaa. Hänen oli kai vain pakko päästä viimein avautumaan.

Jollain tavalla sympatiat on tuon kirjoittajan puolella. Tuo olisi melkein voinut olla omakin teksti jos olisin tosi vittuuntunut – ja kännissä. Onneksi sai ehdollista – se kun tarkoittaa suomeksi ”Ei tuomiota”. Sakon olisi joutunut maksamaan tai istumaan, mutta ehdollinen ei ole yhtään mitään.

Ilkka Mänttäri

Meillä alkaa tämä mielipidevankien määrä kasvamaan. Koskahan saavutetaan entisen Itäsaksan taso.

176-167

Aivan. Mielipiteiden pitää olla ”oikeita”, eikä poiketa suuremman yleisön kannoista – vaikka se kuinka v:tuttaisi.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by 176-167
Tänä päivänä

Nykyään ei varmaan kannata mitään kirjoitella paljoa, tulee kutsu kuulusteluun ja sitten käräjäreissu. Tähän on menty.

Ne tuovat sen tänne

Ihmetyttää kyllä se, nykymenon suhteen, että kun ulistaan ja inistään ihmisoikeuksista, niin islam on äärimmäinen ideologia. Eli murhataan suorassa lähetyksessä. Jne. Naiset ovat paskaa. Ei se islam poistu niiden päästä, että miljardeja laitetaan Kankkulan kaivoon. Se on nyt todistettu. Ei se ongelma Afganistanissa ole taliban. Se on islam. Eivät ne kunnioita mitään muuta. Piste.

Kaino-Vieno Huttunen

Sikäli ymmärrän ko. kirjoittelijaa, että Espoo on muuttunut lyhyessä ajassa radikaalilla tavalla. Asuin itse Espoon keskuksessa 7 v. Kun ensimmäisen kerran kävin paikallisessa S-Marketissa ostamassa muuttomiehille pullaa, olivat muut asiakkaat keski-ikäisiä ja keskituloisesta ylöspäin kantaväestöä. Ainoa poikkeus oli kaksi somalineitoa päähuiveissaan. Muuton kynnyksellä kotimainen keskiluokka oli suurimmaksi osaksi kadonnut ja tilalla oli pääasiassa Lähi-Idästä, Afrikasta sekä entisistä itäblokin maista koostuva Baabelin kielten sekoitus. Jos suomalaisen bongasi heinäsuovasta oli tämä yleensä opiskelija tai hänet saattoi ulkoisen habituksen perusteella sijoittaa jonnekin keskiluokan alapuolelle. Uskoisin siis, että idyllisen ja historiaa huokuvan maiseman joutuminen kansainvaelluksen jalkoihin on ollut monelle kulttuurishokki – se oli sitä minullekin, vaikkei minulla ollut tai syntynyt seutuun juuria ja tilanteen ratkaiseminen muuttamalla ei tuottanut suurta ongelmaa. Muuttaminen on tietysti jollain lailla luovuttamista. Toisaalta en nähnyt ko. päivitystä eikä hattu koskaan kiertänyt kohdalleni ja tuokin luova ratkaisuehdotus tuli tietoisuuteeni vasta nyt. Joten ruohon kasvua, maalin kuivumista, seuraavaa suomalaiseen insinöörimieleen juolahtavaa luovaa ideaa ja ongelmien ratkeamista äänestämällä odotellessa.

Myötätuntoisin terveisin nimim. Espoo opettaa

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kaino-Vieno Huttunen
Totta turiset

Itse asuin tuomarilassa. Muutimme perheen kera uutena asuntoon. Alle vuoden kestimme. Tämä siis vuonna 2007.

Ilkka Forsten

Viestin olisi pitänyt kuulua näin. A) Kaikki mitä sanon on opetusmielessä julkaistua, ja B) julkaisu voidaan jakaa useisiin eri osatekijöihin joissa pohditaan suvaitsevaisuuden syvintä olemusta, sekä siihen liittännäistä ajatusmallia mikä on täysin hypoteettista jyrkimpien sanavalintojen osalta. C) Mikäli jokin jää askarruttamaan mieltä, voi pyrkiä etsimään lähdemateriaalia dosentti Oula Silvennoisen puheista, sekä käsittämään että konteksti voi vaihdella tapauskohtaisesti eikä se ole sidoksissa geopoliittiseen yhtälöön.

Näin ollen viittaus saunan takana tapahtuvaan aktioon, sekä sitä seuraavaan lopputulemaan on pelkästään lukijan itsensä luoma mielikuva joka ei vastaa kirjoituksen sisältöä, tai korreloi tapahtuneiden asioiden kanssa sillä saunan takana ei ollut enää tilaa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Kata

😀 Just noin!

Kata

Nykyelämä vain kiihottaa joitakin niin paljon.Luulisi että se ei oo niin lystia ko joku muu kiihoitus…
Mutta mikä se kansanryhmä on?Koska saan vastauksen ….🤔🤔🤔🤔🤔🤔En koskaan niinpä.

Anonyymi

Jos globaalisti ajatellaan niin kuin nykyään tapana on, niin suomalaiset ovat aika pieni kansanryhmä. Meidän kielemme, kulttuurimme ja tapojemme säilyminen ei kiinnosta ketään.

juu

Tuossahan oli sitä kiihottamista jopa ihan oikeasti, toisin kun yleensä.
Joku väärä sana ei voi olla kiihottamista, kai siinä joku uhkaus/yllyttäminen väkivaltaan pitäisi olla.

Kaitsu

Asia vain sanottiin juuri niin kuin se oikeasti on.
Se vain on nykyään vihapuhetta tai mitä pykälää näissä jutuissa sitten kulloinkin käytetään.

Totuutta matuista ja matujen kolttosista ei saa sanoa.

Parempi uskonto

Kun imaami Ylen lähetyksessä totesi kysyttäessä, miten islam kohtelee esim homoja. Vastaus oli ne hirtetään tms. Silloinen kansanedustaja/ ministeri naureskeli vastaukselle. Taisi olla demari. Ja kun muutenkin tiedetään, miten ne suhtauvat vääräuskoisiin sekä ovat todella rasisteja kanta asukkaita kohtaan niin miksi ei syytteet ns ropise?

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Koska kukaan muu kuin valkoinen , sikaa syövä heteromies ei voi olla rassisti.

Ilkka Forsten

Listastasi jäi puuttumaan yksi erittäin olellinen osatekijä, ” keski-ikäinen..” Keski-ikäinen, punaista lihaa syövä valkoinen heteromies. Tämä on se yhtälö joka on pilannut kaiken, kuten Afganistanin josta nyt juostaan tänne housut kintuissa ja kaikki on olleet yhteistyössä suomalaisten kanssa..Niin on, meidän verorahojamme on sinnekin syydetty kuin kankkulan kaivoon ja mitä se on hyödyttänyt ?

Totta turiset

Aivan. Unohdin. Että olen ns cis mies. Eli normaali. Joka omaa ns maalaisjärjen.

Ei ollut kunniakansalaisten statusta

Ja on ns ollut usko oikeuslaitokseen koetuksella, kun on tukuttain tullut ilmi törkeitä rikoksia, missä on annettu paljous alennus tai rikoksen tekijä ei ole ymmärtänyt Suomen lakeja/kulttuuria. Paskapuhetta. Itsekkin ulkomailla asuneena/työskennelleenä, en perseillyt tms. Otin heti selvää mikä on homman nimi. Eli mikä on kulttuuri ja miten ns käyttäytyä. Jne. Ei ole ylivoimaista.

Ilkka Forsten

Ne ei osata lukia tahi kirjoita eres oma nimmi.Muta aittis ola huor****a siskon ola huor***a ja haiste vity. Tämä opitaan uskomattoman yhyessä ajassa, ja merkityskin käsitetään.

Ilkka Forsten

Se oli ” utaretutkija ” joka nauroi, niin huvittavaa oli kuulla islamin opin perusta.

Anonyymi

Siis sama, joka tiesi kaikkien vuonna 2015 Suomeen tulleiden taustat? Edes näin räikeästä valehtelusta ei seurannut mitään, joka taas oli vain osoitus siitä, että meille eli kansalle saa syöttää ihan mitä tahansa potaskaa suut silmät täyteen.

Kaino-Vieno Huttunen

Jostain syystä juuri näillä ”kansanryhmillä” on matalampi kynnys ongelmanratkaisuun muuten kuin puhumalla. Onhan tuo jo nähty Turussa, Porissa kaksikin kertaa, Hämeenlinnassa, Kajaanissa…

Anonyymi

Hyvä esimerkki, kuka saa sanoa ja mitä. Täällä syytetään ihmisiä käräjillä jopa sanoista tai kirjoituksista vuosien takaa, mutta maahanmuuttajien sanomiset painetaan villaisella. ”Syö paskaa ja kuole pois! -malliin Husu Hussein ei nosta edes tiedostavien toista kulmakarvaa.