Eurooppa Rikos

Ranska kaksinkertaistaa sakkotuomiot vihapuheesta

Kuva Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0
Ranska kaksinkertaistaa rasistiseen tai syrjivään herjaamiseen syyllistyneiden sakot.

Uudet sakkorajat on tarkoitettu nimenomaan ”ei-julkisesti” esitettyjä herjauksia varten, kuten Facebook-ryhmälle tai pienelle ihmisjoukolle esitettynä. Tällaisesta teosta on kyse, jos herjauksessa solvataan ihmisten tai ihmisryhmien alkuperää, rotua, uskontoa, seksuaalista suuntausta tai sukupuoli-identiteettiä kohtaan. Lakia laajennettiin koskemaan sukupuoli-identiteetin loukkaukset transfobian estämiseksi.

Jos yrityksen johtaja tai työntekijä syyllistyy syrjivään lausuntoon, yritys saattaa joutua maksamaan jopa  7 500 euron sakon jokaisesta tapauksesta. Jos rikos toistuu, sakko saattaa nousta jopa 15 000 euron suuruiseksi.

Yksityishenkilöt voivat saada kertaluonteisesta syrjivästä herjauksesta 1 500 euron sakon, joka syrjivillä sarjaherjaajilla nousee 3 000 euroon. Sakon lisäksi syrjivään herjaukseen syyllistyneet voidaan tuomita yhdyskuntapalveluun ja velvoittaa käymään ”kansalaisuuden harjoittelukurssi”, joka syyllisten täytyy maksaa itse. Syrjivään herjausrikokseen syyllistyneen saattaa myös menettää aseensa – tällainen rikollinen ei saa omistaa aseita kolmeen vuoteen.

Aiemmin ei-julkisella paikalla esitetystä syrjivästä herjauksesta saatettiin tuomita 750 euron sakkoon.

Julkisella paikalla suoritettu syrjintä on jo astetta vakavampi rikos.  Siitä  voidaan tuomita jopa puolen vuoden vankeuteen ja 22 500 euron sakkoon, mikä kaksinkertaistetaan, jos kyseessä oli syrjivä herjaaminen.

The Local.fr

  • 203
    Shares

Liity kannattajajäseneksi