Eurooppa Rikos

Ranska lakkauttaa ainoan ”deradikalisointilaitoksensa” hyödyttömänä

Islamilaisen valtion taistelija. Kuva Wikimedia Commons.
Ranska sulkee ainoan deradikalisointikeskuksensa hyödyttömänä.

Ranska on päättänyt sulkea ainoan, vanhassa Pontournyn kartanossa toimineen deradikalisointikeskuksensa, ja myöntää, että keskus ei ole onnistunut tavoitteissaan.

Eräs deradikalisoitavana ollut asiakas, Mustafa S, pidätettiin alkuvuodesta 2017, sillä hän oli yrittänyt matkustaa Syyriaan vuonna 2016. Toinen keskuksen asiakas tuomittiin 4 kuukaudeksi vankeuteen ”väkivaltaisen toimenpiteen yrityksestä”.

Ranskan sisäministeri totesi, että kokeilu ei ole täyttänyt odotuksia, ja siksi deradikalisointikeskus suljetaan lopullisesti.

Keskuksen tarkoituksena oli tarjota extremistinuorille koulutusmahdollisuuksia ja opettaa demokratian aatetta sekä humanitäärisiä arvoja . Asiakkaiden saannin ei olisi pitänyt olla vaikeaa, sillä Ranskan terrorismitarkkailulistalla oli viime vuoden lopulla 15 000 henkilöä. Pontournyssä asiakkaita oli kuitenkin  parhaimmillaan vain yhdeksän, eikä kukaan heistä sisäministeriön mukaan läpäissyt deradikalisointiohjelmaa. 2 700 asukkaan kylässä on kritisoitu keskuksen asukkaiden vapaata liikkumista.

Vasemmistolainen kansanedustaja Esther Benbassa ja republikaanien kansanedustaja Catherine Troendlé sanoivat aiemmin keväällä, että deradikalisointi on mahdotonta.

”Meidän tulee myöntää, että väkivaltaisimpia ja vaarallisimpia ihmisiä ei deradikalisoida,” Troendlé sanoi.

”Deradikalisaatiota ei ole. Luullaan, että joku voidaan aivopestä tuosta vaan. Itse asiassa aivopesu on vaarallinen myytti eikä toimi,” Benbassa sanoi ja syytti hallitusta amatöörimäisestä toiminnasta ja hallituksen suunnitelmien paniikinomaisesta luonteesta.

  • 91
    Shares