Eurooppa

Ranskalainen politiikantutkija Pariisin islamilaisesta terrori-iskusta: ”Kyse on raa’asta yhteisöstä, klaanirakenteesta”

Kuva Shutterstock.

18-vuotias poliittisen turvapaikan Ranskasta saanut tšetšeeni Abdoullakh A. mestasi islamilaisittain ranskalaisen opettajan Samuel Patyn. Välittömästi kaulan katkaisemisen jälkeen islamisti postasi kauhukuvia ja koraanin säkeitä Twitter-tililleen.

Kun Abdoullakh A. oli leikannut opettajan pään irti, hän laittoi kuvan päästä internettiin.

– Allahin, suopeimman ja armollisimman nimeen. Abdullahilta, Allahin palvelijalta, Macronille, vääräuskoisten johtajalle, teloitin rakkikoiristasi yhden, joka uskalsi vähätellä Muhammedia, rauhoita hänen ystävänsä, tai määräämme jälleen ankaran rangaistuksen, tšetšeeni twiittasi jihadistisen terroriteon jälkeen. Tämän kuvan viesti oli kirjoitettu valmiiksi jo paljon aiemmin.

Viesteissä oli myös kuvamontaasi kaulankatkomistapauksesta, joka oli laitettu nettiin 30. heinäkuuta. Rasismin ja antisemitismin vastainen Licra-järjestö oli jo kolme päivää aiemmin tehnyt ilmoituksen Twitter-tilistä, koska Abdoulakh A. oli yhdessä viestissään nimennyt juutalaiset kirotuksi kansaksi.

Muutaman viikon aikana tšetšeeni ehti kirjoittaa nettiin yli 400 viestiä. Samaan aikaan Ranskan salainen palvelu ei tiennyt henkilöstä mitään.

”Radikalisoituneet yhdessä hujauksessa”

Vuonna 2018 eräs tšetšeeni tappoi yhden henkilön ja haavoitti useita Pariisin Oopperan lähistöllä. Vuoden 2017 presidenttivaalikampanjan aikana poliisit onnistuivat estämään erääseen ehdokkaaseen kohdistuneen ennalta suunnitellun attentaatin. Suunnitelman oli laatinut ranskalainen, joka oli radikalisoitunut kanssakäymisessä tšetšeenien kanssa.

Viranomaisten mukaan kyse on uudenlaisesta terrorismista, koska kaikki viimeisten kuuden Ranskassa tehdyn terrori-iskun tekijät olivat onnistuneet livahtamaan läpi salaisen palvelun verkoista. Sisäministeriön terrorisminvastaisen taistelun salaisen palvelun koordinaattorin Laurent Nunezin mukaan he olivat kaikki radikalisoituneet ”hyvin nopeasti, yhdessä hujauksessa”.

Nunez muistuttaa, että iskujen tekijöillä ei ollut minkäänlaisia yhteyksiä ISIS:in riveissä Syyriassa tai Irakissa olleiden kanssa, joten heitä ei voi käytännössä saada mitenkään kiinni. Hän kuitenkin väittää, että tšetšeeniyhteisö on salaisen palvelun jatkuvassa tarkkailussa.

Nunezin väitettä on myös epäilty.

– Tšetšeenien radikalisoitumista koskevissa asioissa vallitsee eräänlainen toteemipalvonnan näkökulma, vaikka indikaatioita on lukuisia, eräs entinen salaisen palvelun työntekijä korostaa.

”Kyse on raa’asta yhteisöstä”

Myös saksalais-egyptiläinen politiikantutkija Asiem El Difraoui on sitä mieltä, että Ranskassa keskitytään liikaa ISIS-terroristiorganisaatioon, jolloin muut ryhmät jäävät huomiotta. Tästä syystä ranskalaisilla tutkijoilla ei ole syvällisempää käsitystä ja tietoa tästä yhteisöstä, joka nousi parrasvaloihin vasta tämän vuoden heinäkuussa.

Tšetšeenejä matkusti silloin koko maasta Dijoniin rankaisemaan katutaisteluissa paikallisia arabitaustaisia ranskalaisia [tšetšeenit toivat mukanaan rynnäkkökivääreitä ja ampuivat kaduilla].

– Ei juurikaan tiedetä, mitä tšetšeenit puuhaavat keskenään, koska Ranskan tiedustelupalvelussa on vain vähän tšetšeenien kieltä osaavia, sanoo El Difraoui.

El Difraouin mukaan ”kyse on raa’asta yhteisöstä, äärimmäisen patriarkaalisesta ryhmästä, klaanirakenteesta ja kauas menneisyyteen asti ulottuvasta väkivaltaperinteestä”.

Abdoullakh A. oli tullut murhapaikalle 90 kilometrin päästä Evreux’stä ja perille päästyään kysellyt, miltä opettaja näyttää.  Tutkijat pitävät tällä hetkellä mahdollisena, että 18-vuotias oli saanut suoran murhatoimeksiannon.

Lähteet Welt, Kansalainen (1, 2, 3).

  • 216
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset