Kolumnit

Ranskalainen sotilastiedustelun johtaja: Siirtolaisinvaasiossa mikään ei tule yllätyksenä

Kuva US Navy / public domain.
Ranskalainen sotilastiedustelun johtaja: Siirtolaisinvaasiossa mikään ei tule yllätyksenä. Ranskan sotilastiedustelulla on koko ajan tilannekuva tiedossa.

Ranskalainen sotilastiedustelun päällikkö, vuonna 2017 armeijan jättänyt kenraali Christophe Gomart sanoo, että kaikki, mikä liittyy Eurooppaan kohdistuvaan siirtolaisinvaasioon, on täysin ranskalaisten sotilas- ja viranomaistahojen tiedossa.

Gomart johtaa DRM:ää, Ranskan sotilastiedustelua (Direction du renseignement militaire, DRM), joka on vastuussa informaation keräämisestä sotilaallista päätöksentekoa varten.

Kenraali kertoi GEOINT-symposiumissa (Geospatial Intelligence) syyskuun alussa Pariisissa, että Välimeren siirtolaisliikenteestä mikään ei jää tiedustelulta pimentoon.  Tiedustelun käytettävissä on 30 spesialistin ryhmä, joka muodostaa raporttinsa tiedustelusatelliittien, kybertiedustelun sekä lukuisien muiden lähteiden perusteella.

Näin DRM kykenee antamaan Ranskan hallitukselle tarkan tilannekuvan Saharan alapuolisista maista lähtöisin olevien siirtolaisten läsnäolosta Libyassa, kuten myös tarkat tiedot ihmissalakuljettajien henkilöllisyyksistä ja strategioista. Tämä sama informaatio toimitetaan myös EUNAVFOR MED:n päämajaan [Operaatio Sophia, jonka tarkoituksena on Eurooppaan suuntautuvan laittoman siirtolaisuuden vähentäminen].

Gomartin mukaan Ranskan sotilastiedustelu on tunnistanut useita ihmisalakuljetusreittien pääasiallisia lähtöpisteitä muun muassa Libyan, Sudanin ja Egyptin rajoilla. Ranskan sotilastiedustelu on lisäksi selvillä, kuinka ihmissalakuljettajat toimittavat siirtolaisia eteenpäin kohti Länttä ja mihin satamaan he menevät Välimeren ylitystä varten. Tiedustelu näkee, kuinka ihmissalakuljettajat valmistelevat siirtolaisten lähtöä Libyan Tripolista ja Kyrenaikasta Eurooppaan.

Ennen merelle lähtöä ihmissalakuljettajat hälyttävät Italian meripelastuskeskuksen, ja sitten eurooppalaiset alukset poimivat siirtolaismassat Välimereltä ja kuljettavat heidät eurooppalaisiin satamiin – ei kuitenkaan missään tapauksessa takaisin Afrikan rannikolle.

Mikään ei tule yllätyksenä, kaikki on tiedossa

Yllättävää onkin, että mikään ei tule yllätyksenä. Mitään mysteeriä ei ole. Kaikki on tiedossa, invaasio ei etene sattumanvaraisesti. Ihmissalakuljettajien reitit, lastausalueet, veneiden lähdön ajankohdat – kaikki on tiedossa. Ranskan sotilastiedustelu on koko ajan selvillä kokonaistilanteesta.

Ehkä se katsoo muualle – käskystä.