Eurooppa Politiikka

Ranskan entinen ulkoministeri vaatii boikotoimaan Itävallan EU-puheenjohtajuutta

Bernard Kouchner (oik). Kuva EC Audiovisual Services
Ranskan entinen ulkoministeri vaatii boikotoimaan Itävallan ensi kesäkuussa alkavaa EU-puheenjohtajuutta.

Bernard Kouchner vaatii EU:ta boikotoimaan Itävallan kesäkuussa 2018 alkavaa puolivuotiskautta EU:n puheenjohtajamaana sekä Itävallan ”äärioikeistolaista” hallitusta, kertoo EU Observer.

Emme käännä katsettamme pois. Nämä Itävallan hallituksessa vallan saaneet ovat natsismin perillisiä, Ranskan entinen ulkoministeri kirjoitti Le Mondessa torstaina.

Hänen lisäkseen kirjeen oli allekirjoittanut muun muassa ”Euroopan ruohonjuuritason antitrasistien liikkeen” perustaja Benjamin Abtan.

Kirjeen allekirjoittaneiden mielestä Itävallan kansalliskonservatiivinen hallituskoalitio edustaa ”vihan ideologiaa”.

”Kyseessä on Eurooppa-myönteinen hallitus, ja se siitä”

Euroopan komission Jean-Claude Juncker ja Euroopan neuvoston Donald Tusk ovat onnitelleet Itävallan konservatiivista liittokansleria Sebastian Kurzia lämpimästi hallituksen muodostamisen johdosta.

Juncker muistutti, että komissio on työskennellyt aiemminkin ”äärielementtejä” sisällään pitävien hallitusten kanssa.

Kyseessä on Eurooppa-myönteinen hallitus ja se siitä, Juncker perusteli Itävallan saamaa erilaista kohtelua.

”Väärin äänestetty!”

Itävallan vapauspuolue – FPÖ – on ollut myös aiemmin hallituksessa Itävallan kansanpuolueen – ÖVP – kanssa. Vuoden 1999 parlamenttivaalien jälkeen puolueet muodostivat hallituksen. FPÖ sai tuolloin 26,9 prosenttia äänistä, ja sen ääniosuus oli isompi kuin kansanpuolueella.

FPÖ:n pääsy Itävallan hallitukseen oli järkytys EU-eliitille, ja virallisen EU-boikotin lisäksi monet jopa lakkasivat kättelemästä Itävallan ministereitä tai puhumasta heille. Huippukokouksen yhteiskuva jäi vuonna 2000 ottamatta, koska Ranskan presidentti Jacques Chirac kieltäytyi seisomasta liittokansleri Wolfgang Schüsselin vieressä. FPÖ:n tuolloinen johtaja Jörg Haider totesi: Chirac on “taskukokoinen Napoleon”, joka on juuri “kohdannut Waterloonsa”.

EU boikotoi tuolloin Itävaltaa muun muassa kulttuuritapahtumissa sekä sotaharjoituksissa. Boikotoivissa maissa into alkoi kuitenkin nopeasti lopahtaa, kun kävi ilmi, että Itävalta pystyi pahan kerran rampauttamaan unionin toimintaa.

Tuolloinen Suomen pääministeri Paavo Lipponen (SDP) osoitti kunnioituksensa itävaltalaisten itsemääräämisoikeutta ja demokratiaa kohtaan lausumalla: “Väärin äänestetty!

Ranskan entinen ulkoministeri Bernard Kouchner sanoo, että Itävallan tulisi nyt saada samanlainen kohtelu kuin vuonna 2000.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa