Eurooppa

Ranskan ja Belgian välinen raja siirtyi yli 2 metriä

Kuvituskuva. Kuva Pixabay.

Yleensä mikään Belgiassa ei saa käyntiin diplomaattista kiistaa Ranskan kanssa. Nyt kiista alkoi sattumalta, koska metsässä kahden maan rajalla kävellyt historian harrastaja huomasi rajassa jotain outoa.

Kivi löytyy Belgian ja Ranskan rajalta lähellä Bousignies-sur-Rocia Ranskan luoteisosassa. Ei ole selvää, milloin maanviljelijä siirsi kiveä 2 metriä 29 senttiä, mutta tiedetään, milloin se asetettiin paikalleen, eli vuonna 1819. Napoleon Bonaparte oli hävinnyt Waterloon taistelun muutamaa vuotta aiemmin ja kahden valtion välinen raja oli tarkastettava.

Kivi asetettiin maiden väliselle rajalle osoittamaan rajalinja. Luultavasti maanviljelijä ei ollut tästä tietoinen kun hän päätti siirtää kiven syrjään, koska se vaikeutti traktorilla ajamista.

– Se teki Belgiasta suuremman ja Ranskan pienemmän, belgialaisen Erquelinnesin kylän pormestari David Lavaux luonnehti tilannetta. Asianomaiset suhtautuivat tapahtumaan jotensakin ironisesti, etenkin belgialainen pormestari, jonka kylä on nyt pinta-alaltaan suurempi.

Joka tapauksessa rajapyykki on palautettava paikalleen, ja Belgian viranomaiset yrittävät suostutella maanviljelijää asettamaan kiven siihen, missä se on ollut viimeiset 200 vuotta.

Jos maanviljelijä kieltäytyy noudattamasta vaatimusta, tapauksesta saatetaan keskustella Ranskan ja Belgian rajavaliokunnassa, jota ei ole kutsuttu koolle sataan vuoteen.

Belgialainen pormestari on kuitenkin varma, että kaikki päättyy hyvin, koska ”jos hän [maanviljelijä] osoittaa hyvää tahtoa, ongelmia ei ole, ja ratkaisemme asian hyvässä hengessä”.

Lähde Il Giornale.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit