Eurooppa Politiikka

Ranskan Macron ja Saksan Merkel aikovat uudistaa EU:n

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel aikovat käynnistää yhteistyön Euroopan unionin uudelleen muotoilemiseksi.

EU Observer kertoo Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kertoneen tapaamisessaan maanantaina 15. toukokuuta aikovansa käynnistää yhteistyön Euroopan unionin uudelleen muotoilemiseksi.

”Sovimme, että laadimme tiekartan Euroopan unionin keskipitkää tulevaisuutta varten,” Merkel sanoi yhdessä Macronin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa Berliinissä.

Merkelin mukaan molemmilla johtajilla on yhteinen näkemys siitä, että heidän tulee miettiä kuinka syventää ja vahvistaa EU:ta ja euroaluetta.

Liittokansleri sanoi olevansa valmis muuttamaan EU:n perustamissopimuksia ”jos se on hyödyllistä”,  ja painotti EU:n olevan ”haavoittuva” jos se ei suostuisi muuttamaan olemassa olevia säännöksiä.

Macron puolestaan sanoi, että EU:n perustamissopimusten muuttaminen ”ei enää ole ranskalainen tabu”.

Molemmat kertoivat järjestävänsä heinäkuussa ranskalais-saksalaisen ministerikokouksen laatimaan EU:n uudelleenjärjestelyä koskevat ehdotukset, mukaan lukien yhteinen verotusjärjestelmä.

Macron tapasi nyt Merkelin ensimmäistä kertaa presidentiksi valintansa jälkeen. Vaalikampanjansa aikana hän painotti, että haluaa Saksan ja Ranskan välille ”hedelmälliset” suhteet ja sanoi Ranskan olevan ”luotettava, suora ja rakentava kumppani”.

Tuolloin Macron sanoi myös, että Ranskan tulisi lähentyä Saksaa erityisesti uudistusten tekemiseen liittyen.

Macron kertoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa haluavansa uudistuksia, ”ei koska Eurooppa pyytää niitä, vaan koska Ranska tarvitsee niitä”.

Hänen mielestään euroalue tarvitsee ”tuoretta rahaa” – mitä hänen mielestään Junckerin 315 miljardin euron investointisuunnitelma ei pysty tarjoamaan – rakenteellisten uudistusten sekä yhteisten sääntöjen kautta.

Tapaamisensa aikana johtajat keskustelivat myös Euroopan turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta sekä kaupan vastavuoroisuudesta.

Molemmat sitoutuivat ”läheiseen yhteistyöhön” kaikissa asioissa.

”Saksan edut ovat läheisesti yhteydessä Ranskan etuihin. Eurooppa voi hyvin vain jos Ranska on vahva,” Merkel huomautti.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa