Eurooppa Politiikka

Ranskan massaprotesti jatkuu – mukana yli 280 000 ihmistä

Kuva Pixabay.
Ranskan hallituksen ilmoitus nostaa polttoaineveroa entisestään sai vimmastuneet kansanjoukot tukkimaan lauantaina useita teitä koko Ranskan alueella. Ranskan sisäministeriön uhkaus, ettei mellakoita siedetä, on myös kantanut hedelmää. Eri tietolähteiden mukaan kerrotaan, että 150–250 henkilöä on pidätetty, ainakin yksi ihminen on menettänyt henkensä ja yli 220 ihmistä haavoittunut kahinoissa.

Ranskan sisäministeriön mukaan eräällä tiesululla Itä-Ranskan Savoiessa on ajettu kuoliaaksi 63-vuotias protestiin osallistunut nainen. Eilisillan loukkaantuneiden saldo on sisäministeriön mukaan 227, joista seitsemän on loukkaantunut vakavasti. Vakavasti loukkaantuneiden joukossa on yksi poliisi.

Eilen aloitetussa massaprotestiin osallistui yli 280 000 ”keltaista varoitusliiviä” (Gilets jaunes) yli kahdella tuhannella paikkakunnalla. Sisäministeriön mukaan illan aikana pidätettiin maan laajuisesti 117 protestoijaa. Pidätettyjen määrän odotetaan nousevan, koska protestin on ilmoitettu jatkuvan, kunnes hallitus peruu päätöksensä tai eroaa. Myös presidentti Macronin suoraa eroa on vaadittu useilla mielenosoituspaikoilla. Useat osallistujat ovat ilmoittaneet jatkavansa protestia yön yli ja sunnuntaipäivänä.

Kuolema ja loukkaantuneet

Hengen vaatinut välikohtaus tapahtui Pont-de-Beauvoisinissa, kun eräs nainen oli kuljettamassa äitiään sairaalaan ja mielenosoittajat alkoivat hakkaamaan auton kattoa. Autoa ajanut tytär joutui paniikkiin ja painoi kaasua keskellä mielenosoittajia ja ajoi 63–vuotiaan naisen hengiltä.

Tytär joutui shokkiin ja toimitettiin sairaalaan äitinsä kanssa.

Ranskan sisäministeri korostaa, että kansalla on oikeus mielenilmaukseen, mutta kuolemantapauksen kaltaisia tilanteita ei saisi päästä syntymään.

Mitä missä ja milloin?

Poliisin mukaan lauantaina kello 07 Pariisin itäpuolelle alkoi kerääntymään mielenosoittajia. Pariisin taksiautoilijat kerääntyivät myös heti aamulla tukemaan mielenosoitusta. Poliisin mukaan aamulla varauduttiin noin 1 500 ennalta ilmoitettuun tiesulkuun. Todellinen tiesulkujen määrä nousi yli 2 00.

Kaksi euroa litra!

Ranskan hallituksen suunnitelma nostaa polttoaineveroa vuoden alusta alkaen laukaisi kansan raivon. Tämä on ymmärrettävää, kun ottaa huomioon, että Ranskassa 98–bensiini maksaa jo nyt kaksi euroa litralta.

Kansalaisten mielipiteitä kuunnellessa huomaa pian, etteivät nämä ole nousseet tiesuluilleen luovuttaakseen.

Taksikuskina toimiva Steve kertoo, että taksikuskit ovat valmiita jatkamaan toimintaa vaikka ikuisuuteen. Steve kertoo heillä olevan varasuunnitelma siltä varalta, että mellakkapoliisi murtaa tiesulut. Tässä tapauksessa he tulevat ajamaan rinta rinnan etananvauhtia pitkin Pariisia tukkimassa liikennettä.

Suurin osa ranskalaisista tukee mielenosoitusta

Tällä viikolla julkaistu kysely kertoo, että suurin osa ranskalaisista tukee mielenosoitusta. Mielipidekyselyjä tekevän Odoxan mukaan noin 75 prosenttia kannattaa mielenosoitusta ja 15 prosenttia aikoo tai haluaisi osallistua mielenosoittamiseen.

Ranskan pääministeri Edouard Philippe on uhannut tiesulkuja väkivallalla, koska ”ei ole hyväksyttävää, että koko maa pysähtyy” yhden mielenosoituksen takia.

Lähteet: Ouest France, France24, The Guardian, Wikipedia

  • 534
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset