Eurooppa Kulttuuri

Ranskan nuoret muslimit ovat palaamassa uskonnollisille juurilleen

Koraani. Kuva Pixabay
Ranskassa julkistetun opiskelijoiden radikalisoitumista analysoineen tutkimuksen mukaan nuoret muslimit ovat voimakkaasti palaamassa uskonnollisiin käytäntöihin toisin kuin muut nuoret. Radikaalit uskonnolliset ajatukset liittyvät usein kiinteästi väkivaltaan.

Ranskassa nuoret muslimit eroavat merkittävästi ei-muslimeista suhtautumisessa poliittiseen väkivaltaan ja uskontoon, kertoo Politico. Asia käy ilmi äskettäin julkistetusta opiskelijoiden radikalisoitumista ja kulttuurieroja analysoineesta tutkimuksesta.

Nuoret muslimit uskovat ei-muslimeja todennäköisemmin, että ”on olemassa vain yksi oikea uskonto” ja ovat todennäköisemmin valmiita esimerkiksi varastamaan skootterin tai ottamaan poliisin kanssa väkivaltaisesti yhteen.

Tutkimukseen otti osaa yli 7 000 14-16 -vuotiasta opiskelijaa, jotka asuivat radikalisoitumisherkillä alueilla.

”Jos Muhammedin kuvien julkaisu oli hyväksyttyä, niin sitten oli terrori-iskukin”

Suurin osa opiskelijoista piti marraskuussa 2015 tapahtunutta 130 kuolonuhria vaatinutta Pariisin terrori-iskua satunnaisena ja Muhammedia  pilakuvissaan esittäneen Charlie Hebdon toimitukseen tehtyä terrori-iskua oikeutettuna. Jopa 70 prosenttia poliittista väkivaltaa ja uskonnollisesti radikaaleja näkemyksiä kannattaneista opiskelijoista ei tuominnut Charlie Hebdon toimitukseen tehtyä terrori-iskua.

– Monet opiskelijat tuntuivat ajattelevan, että jos Muhammedin kuvien julkaisu oli hyväksyttyä, niin sitten oli [terrori-]iskukin, sanoo asiaa tutkinut sosiologi.

Tutkimuksen laatijat totesivat myös, että nuoret muslimi ovat ”voimakkaasti palaamassa uskonnollisiin käytäntöihin” toisin kuin muut nuoret. Heidän mukaansa radikaalit uskonnolliset ajatukset liittyvät usein kiinteästi väkivaltaan.

Uusimmat uutiset

Liity kannattajajäseneksi