Kolumnit

Ranskan suurlähettiläs Unkarissa kehui Viktor Orbánia, sai potkut

Viktor Orbán, kuva Szecsõdi Balázs / Unkarin hallitus; Emmanuel Macron, kuva US Gov. / public domain.

Ranskan pakolaispolitiikkaa ei voi enää kutsua pelkästään kaksinaamaiseksi, vaan myös skitsofreeniseksi. Viimeisimpiä esimerkkejä Ranskan politiikasta on pakolaisten kuljetukseen keskittyneen Aquarius-laivan tapaus. Italia kielsi laivan pääsyn satamiinsa ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron kuvaili tekoa ”todisteeksi Italian hallituksen kyynisyydestä ja vastuuttomuudesta”. Kuitenkaan Macronin hallitus ei tarjonnut laivalle mahdollisuutta purkaa lastinsa ranskalaiseen satamaan, vaan laiva ohjattiin Espanjaan.

Unkarin pääministeri Viktor Orbánin rajojen ja kansalaisten suojelu kansallisen edun nimissä on punainen vaate Ranskan johtajalle. Macronin politiikka on ihmisystävällistä ja vastuullista solidariteettiä ja Orbánin politiikka oikeistopopulistista vastuutonta rasismia.

Toinen esimerkki Ranskan skitsofreeniasta tulee rajan sulkemisesta ja jatkuvasta pakolaisten käännyttämisestä Italian ja Ranskan rajalla. Ranska sulki Italian vastaisen rajansa ”kansallisen edun nimissä”, vaikka Saksa ja Itävalta päästi samaan aikaan pakolaismassoja rajojensa yli vapaasti.

Orbánin synnit ovat pahempia?

Kuitenkin Unkarin pääministeri Viktor Orbánin rajojen ja kansalaisten suojelu kansallisen edun nimissä on punainen vaate Ranskan johtajalle. Macronin politiikka on ihmisystävällistä ja vastuullista solidaarisuutta ja Orbánin politiikka oikeistopopulistista vastuutonta rasismia.

Viimeisin esimerkki Macronin skitsofreniasta on Ranskan Unkarin suurlähettilään erottaminen. Suurlähettiläs sai lähteä, koska kehui Orbánin pakolaispolitiikkaa ja suhtautumista EU-taakanjakosuunnitelmiin.

Suurlähettiläs kuvasi Orbánin toimintatapoja esimerkillisiksi

Zeit-lehti kertoo tapahtumien kulusta seuraavaa: ”Eric Fournier on vapautettu tehtävistään Ranskan suurlähettiläänä Unkarissa välittömästi. Presidentti Macron on nimittänyt Pascale Andréanin hänen tilalleen. Fournier joutui paineen alaiseksi sen jälkeen, kun hän julkaisi tutkivaa journalismia harjoittavalla Mediapart-sivustolla Macronin toimistolle osoitetun luottamuksellisen tiedotteen.

Tiedotteessaan Fournier kuvaili Orbánin toimintatapoja esimerkillisiksi. Fournier kirjoitti myös, että Ranskan tiedotusvälineet pyrkivät kuvaamaan Orbánin juutalaisvastaiseksi ja rasistiseksi vain siirtääkseen keskustelua pois Ranskan omista ”todellisista antisemitismiin liittyvistä ongelmista” ja ”Saksan sekä Ranskan muslimeista”. Orbániin kohdistetut populistisyytökset ovat Fournierin mukaan myös kokonaan lehdistön kehittelemiä”.

Lähteet: RP-Online, Zeit Zeitung, ZDF , Mediapart

  • 573
    Shares