Eurooppa

Raportti: Turkki avustaa edelleen islamilaista valtiota

Kuva Shutterstock.

NATO-maa Turkki pysyy islamilaisten terroristien kauttakulkumaana. Asia käy ilmi Yhdysvaltojen puolustusministeriön tarkastusraportista.

136-sivuinen raportti koskee Yhdysvaltojen sotilasoperaatiota Irakissa ja Syyriassa. Raportissa Turkki todetaan islamilaisen valtion (ISIS) merkittäväksi solmukohdaksi, jonka kautta ISIS-terroristeja rahoitetaan ja aseistetaan.

EUCOM kuitenkin myöntää, että Turkki on viime aikoina parantanut pyrkimyksiään estää ISIS-terroristien ja taistelumateriaalin virtausta Irakista ja Syyriasta.

ISIS on menettänyt Lähi-idässä jalansijaa, mutta iskut ovat tihentyneet huhtikuusta alkaen islamilaisen pyhän kuukauden Ramadanin alettua. Raportin mukaan vuosineljänneksen aikana Irakissa nähtiin 405 terrori-iskua, ja piikki sattui juuri Ramadanin ajalle.

Raportissa myös todetaan, että kapinallinen kurdijärjestö SDF (Syrian Democratic Forces) on katkomassa siteitä Yhdysvaltoihin.

– Lokakuussa 2019 alkaneen turkkilaismiehityksen jälkeen Pohjois-Syyriassa, SDF on kääntynyt Venäjän ja Syyrian hallinnon puoleen saadakseen suojaa Turkkia ja sen liittolaisia vastaan.

Turkki on ollut NATO-maa vuodesta 1952 alkaen ja sitä on kritisoitu voimakkaasti viimeaikaisista toimista, joita ovat muun muassa Kreikan vastaisen rajan avaaminen laittomille siirtolaisille, Libyan asevientikiellon rikkominen, vihamielisyys Israelia kohtaan sekä venäläisvalmisteisen ilmatorjuntajärjestelmän hankkiminen.

– On vaikea kuvailla Turkkia Yhdysvaltojen liittolaisena, sanoo entinen valtiosihteeri ja ulkomaanasioiden neuvonantaja Philip H. Gordon.

Turkin sanotaan myös siirtäneen tuhansia ISIS-terroristeja Libyaan vahvistaakseen Afrikan terroristijärjestöjä, mikä vaikeuttaa kansainvälisiä pyrkimyksiä islamilaisen terrorismin kitkemiseksi Afrikassa.

Lähteet United Press International, North-Press Agency.

  • 156
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset