Eurooppa Talous

Raportti: Yhtiöiden lobbaajat hallitsevat Euroopan keskuspankkia

Euroopan keskuspankki. Kuva Pixabay.
Euroopan keskuspankin neuvonantajisto on yhtiöiden lobbaajien miehittämä. Keskuspankki valvoo itse suurta osaa niistä yhtiöistä, joilla on lobbaajia neuvonantajistossa.

Yhtiöiden ja niiden lobbaajien vaikutusta EU:n politiikkaan tutkiva ja paljastava ryhmä Corporate Europe Observatory (CEO) julkaisi tiistaina raportin, jonka mukaan Euroopan keskuspankki (EKP) on käytännössä yhtiöiden lobbaajien hallinnassa.

Euroopan keskuspankin 22 neuvonantajaryhmän 517 neuvonantajan paikasta kokonaista 508 on yksityisten taloudellisten instituutioiden hallinnassa. Keskuspankin valvonnan alaisena on 66 niistä 144 instituutiosta, jotka ovat edustettuina neuvonantajistossa.  Keskuspankki valvoo näitä instituutioita varmistaakseen talousjärjestelmän vakauden ja välttääkseen talouskriisien toistumisen.

Raportti listaa suurimpien lobbaajien joukkoon muun muassa Deutsche Bankin (2.), Paribasin (3,). Citin ja Commerzbankin (6.), Nordean (8.) sekä Santanderin (9.). EKP:n ohjelmat tekevät keskuspankin erittäin kiinnostavaksi Euroopan suurpankeille, sillä keskuspankissa tehtävät päätökset ovat niille rahanarvoisia.

Euroopan keskuspankki on Euroopan talous- ja rahaliiton sydän, ja sen päämaja on Frankfurtissa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit