Kotimaa

Reserviupseeriliiton ajankohtaiskysely: Venäjä ja kyberuhat herättävät huolta

Suomalainen Leopard 2 -vaunu. Kuva Vestman / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Suomen Reserviupseeriliiton jäsenilleen toteuttamassa ajankohtaiskyselyssä eniten huolta herättivät edellisvuosien tapaan Venäjä ja kyberuhat. Kolmanneksi nousi ensimmäistä kertaa kysymyspatterissa ollut Valko-Venäjä. Kyselyssä selvitettiin jäsenistön käsityksiä mm. turvallisuuspoliittisista uhista sekä Suomen harjoittamasta sotilaallisesta yhteistyöstä.

Venäjän kehitys aiheutti paljon tai jonkin verran huolta 90,3 prosentissa vastaajista. Kyberuhkat tulivat toisena paljon tai jonkin verran huolta kokevien osuuden ollessa 86,6 prosenttia. Ensimmäistä kertaa kysymyspatteriin sisällytetty Valko-Venäjä nousi kolmanneksi 81,6 prosentilla. Tilanne Valko-Venäjällä alkoi kiristyä, kun elokuussa 2020 järjestetyt vilpilliset presidentinvaalit johtivat vieläkin jatkuvaan mielenosoitusten aaltoon. Vastauksena EU:n asettamiin pakotteisiin Valko-Venäjä alkoi avustaa siirtolaisia laittomissa rajanylityksissä Liettuaan ja Puolaan kesäkuun alussa.

Nato-jäsenyyden kannatus lisääntynyt

Lisäksi reserviupseerit arvioivat sotilaallisen tilanteen kiristyvän lähitulevaisuudessa myös Suomen lähialueilla. Näin asian näki 53 % vastaajista, 42 %:n uskoessa tilanteen pysyvän ennallaan.

Samaan aikaan Suomen Nato-jäsenyyden kannatus on noussut voimakkaasti vuoden takaisesta kyselystä. Suomen Nato-jäsenyyden kannatus nousi 8,5 prosenttiyksikköä 52,8 prosenttiin. Alle 36 vuotiaiden vastaajien keskuudessa jäsenyyden kannatus nousi vielä voimakkaammin, 11,4 prosenttiyksikköä 43,8 prosenttiin.

Ruotsin turvallisuuspoliittiset päätökset vaikuttavat merkittävästi reserviupseerien Nato-kantoihin. Tilanteessa, jossa Ruotsi päättäisi liittyä Natoon, Suomen Nato-jäsenyyden kannatus nousee 18,6 prosenttiyksikköä 71,4 prosenttiin. Reserviupseerit suhtautuvat ylipäätään positiivisesti turvallisuuspoliittiseen yhteistyöhön Ruotsin kanssa, sillä peräti 97 prosenttia vastaajista kertoo suhtautuvansa asiaan erittäin tai melko myönteisesti.

Tutkimus toteutettiin Surveypal-kyselynä 7.6.–16.6. välisenä aikana ja vastauksia saatiin 3194.

Tilaa
Ilmoita
guest
8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Meri Kreikan

Pitäis jo vähitellen siirtyä pois talvisodan korsuista. Mitä ihmettä venäläiset haluaisi Suomesta? Meillä ei ole mitään mitä heillä itsellään ei olisi moninkertaisesti. Ei venäläisetkää ihan huvikseen hyökkäile. Suurempi turvallisuusuhka on kaikenlaiset muunsuomalaiset jotka sikiää ja luo rinnakkaiskulttuuria.

Ilkka Mänttäri

Pitää erottaa pitkän aikavälin uhkat ja sitten nuo uhkat jotka oma poliittinen järjestelmä luo, eikä kummankaan ymmärtämisessä nyt voi poliittista johtoa kovin paljon kiittää. Ainakaan noin niiden ihmisten taholta jotka haluavat että Suomi voisi jatkossakin olla itsenäinen maa. Halvalla nyt menee.

Vieno Huttunen

Vastauksista voisi päätellä kysymyksenasettelun olleen seuraava: ”Kysymys nro 1 aseta Suomen kolme suurinta turvallisuusuhkaa, Venäjä, Valko-Venäjä sekä kyberturvallisuusuhat, tärkeysjärjestykseen numeroilla 1 – 3, joista 1 on tärkeysjärjestyksessä suurin turvallisuusuhka. Kysymys nro 2 tuleeko Suomen liittyä natoon 1. välittömästi 2. heti?”

Venäjän suhteen henkilökohtainen mielipiteeni nojaa vanhaan suomalaiseen sananlaskuun” sitä kuusta kuuleminen, minkä juurella asunto”. Etenkin kovalla myrskyllä kuusta kannattaa kuunnella erityisen huolella, josko se aikoo kaatua päälle.

Suurimpana turvallisuusuhkana pitäisin kuitenkin kymmeniä tuhansia kehitysmaalaisia asekuntoisia miehiä ja heitä lisää synnyttäviä hedelmällisessä iässä olevia naisia sekä tehtäviinsä sopimattomia päättäjiä, jotka haalivat näitä tänne. Vai onko maahanmuuttopolitiikan ideana hankkia rutto, jotta kolera ei tarttuisi?

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Vieno Huttunen
Kata

Täsmälleen näin!Hyvin kiteytit!

Ilkka Forsten

Liikun taas samoilla linjoilla kanssasi. Suomeen kohdistuu tietysti sotilaallinenkin uhka mutta onko sen merkitys niin suuri kuin annetaan ymmärtää ? Se liittyy paljolti siihen miten kysymykset asetetaan.

Jos poliitikot eivät näe mikä euroopassa on kasvava uhka, suomi mukaanlukien niin he ovat joko sokeita tai poliittisesti sokeita. Voi vain kuvitella millainen meteli syntyisi jos itärajan takaa alkaisi tulla yhtenään asekuntoista nuorta miestä, jotka kaiken lisäksi täysin avoimesti julistaisivat ettei heidän ole tarkoituskaan integroitua suomeen. Meillä on jo nyt suurin osa maahanmuuttajista Venäläisiä, mutta en tiedä yhtään tapausta jossa he olisivat lähtökohtaisesti synnyttämässä uhkaa. Sen sijaan koko Afrikan ja Lähi-Idän tarjoama rikkaus on näyttänyt olemuksensa moneen kertaan.

Tämä ei ole rasistista puhetta, toisin kuin meille julistetaan vaan reaalielämässä nähtyä ja myöskin koettua ” erilaisuutta .” Erilaisuus on rikkaus, joka riitää jo lauseena synnyttämään reaktion mihin sisältyy vahva ei. En halua että suomesta tehdään ruotsin kaltainen nössövaltio jossa poliisit parkuu julkisuudessa, kuinka he eivät voi mitään kasvavalle rikollisuudelle, tai että kantaväestön on alettava välttelemään jotain asuinalueita siksi että niissä ei voi enää liikkua joutumatta ryöstetyksi. Se on uhka johon on reagoitava, se mitä tapahtuu jossain Valko- Venäjällä on etsimällä etsittyä uhkakuvaa. Olisi eri asia jos olisimme rajanaapureita heidän kanssaan ja sieltä lappaisi porukkaa rajan yli ilman mitään oikeutusta.

J.K Paasikivi sanoi aikanaan että, ” Venäjä on aina suurvalta, ja meidän tulee muistaa se.” On siis hyvä pitää mielessä että suurvallat ovat AINA imperialistisia, mutta onko venäjän imperialismi nyt suurempi uhka kuin miljoonat afrikkalaiset joita tule joka päivä eurooppaan ja jossakin vaiheessa myöskin suomeen. Venäläisten tankit ei ole vielä Varissuolla mutta somaleita on, eikä puna-armeija pidä paraatia mannerheimintiellä mutta elokapina ( keloapina ) pitää. Jos näitä ei nähdä uhkana yhteiskuntarauhan säilymiselle, voidaan venäjänkin uhka jättää huomioimatta.

Pitääkö medän liittyä NATO:n jatkeeksi, ehkä sillekin on hetkensä, mutta tärkeämpänä asiana kokisin mahdollisuuden päästä irti EU:n sanaluvallasta. Ylva Johansson on paljon mittavampi uhka läntiselle hyvinvoinnille kuin Putinin tankit, tai kuvitelmat siitä että nikolait tankkaa jo GAZ:n pönttöön löpöä ajaakseen helsinkiin kesken pridekulkueen. itse asiassa suomi on jo joka tavalla natomaa. Meillä on systemaattisesti luotu puolustusjärjestelmät jotka nojaa koko painollaan amerikkalaiseen aseteknologiaan. Se kehitys alkoi Hornet hankinnoista ja sittemmin se on lisääntynyt ilman että kansalla olisi asiasta mitään käsitystä. Teknisesti olemme jo natomaa, poliittisesti vielä leikitään puolueetonta. Ehkä luotamme Lii Andersonin vahvaan näkemykseen siitä ettei meidän tarvitse ostaa uusia hävittäjiä, koska niiden tuottama pakokaasupäästö voitaisiin estää olemalla ilman koneita, ja näin lmastohätätilan aikana koko maailma kumartuisi puoleemme sanoen että otamme oppia tuosta viisaasta kansasta ilman uskottavaa puolustusta.. Turha kait sanoa mutta sitä Putin kyllä kannattaisi, samoin Kiina ja monet muut asemahdit..Hekin jättäisivät asehankinnat pois budjetistaan, ja lisäisivät ” työperäistä maahanmuuttoa ” Afrikasta tai Afganistanista Syyriaakaan unohtamatta.

Siltainsinööreistä on pulaa joka paikassa jos uskoo Ylvaa, mutta jos katsoo tilastoja joutuu toteamaan ettei tulijoiden toimesta ole tehty yhtään siltaa edes lähtömaissa. Mihin niitä edes tarvittaisiin aavikolla, sillä kameli osaa kulkea ilman siltaakin kunhan Ahmed vaan nykii ohjaksista minareettijoikua seuraten. Afrikassa ei ole keksitty pyörää, mutta he ovat perustelleet sen puutetta sanomalla ettei sille ole tarvetta. Ei tietenkään, kun pyöreä muija kantaa hellapuut jostain savannin toiselta laidalta isännän istuessa kaccamajan varjoisalla puolella mukavia jutustellen. Ehtoot kuluukin sitten tehden uusia siltainsinöörejä ennestäänkin turvoksissa olevaan hökkeliin.

A vot ja nii onkii maailma taas pelastettu..

m1xa

Toi oli kova!!🤣 Vedet silmisssä tätäkin tekstaan…

John Quiman

Hyvä kirjoitus taas kerran Forsteenilta. Laittelenpa tähän näistä uhista vähän omia käsityksiäni tähän.

Suurin uhka Suomelle on tällä hetkellä holtiton maahamuuttopolitiikka ja sen seuraukset. Pitkällä tähtäimellä se on erittäin tuhoisa ja sen korjaaminen voi käydä jopa mahdottomaksi, jos se jatkuu kauan. Mikään muu asia ei ole niin tuhoisa ja mikä tahansa muu asia voidaan korjata jälkeenpäin, mutta nykymuotoisen maahanmuuton tuhoja ei ehkä koskaan saa korjatuksi, jos sitä ei lopeteta ja sen vaikutuksia aleta korjata ajoissa. Se on myös todellinen uhka, se on toteutumassa, se ei ole arvailua tai olettelua mahdollisesta uhasta.

Tämä ei luonnollisestikaan poista muiden uhkien olemassaoloa, kuten Venäjä on aina uhka, vaikka ei se lyhyellä tähtäimellä sitä isommin olekaan. Siihenkin pitää varautua ja hyvä varautuminen estää sen uhan toteutumisen, ellei tule maailmanpaloa. Jos tulee maailmanpalo, pitää olla valmiiksi sillä puolella, jolla haluaa olla sodan jälkeen. Sillä, että millä puolella oli, kun sota loppuu, on suuri merkitys. Puolueettomuus on juhlapuheiden höpinää, ellei sitten ole todella vahva armeija, joka takaa puolueettomuuden ja tekee kaikille kannattamattomaksi yrittää rynniä Suomeen.

Ilmastonmuutos on uhka vain ideologisesti huumaantuneiden mielikuvituksessa. Mitä tulee luontoon, on sen saastuttaminen aito uhka, joten oikeiden saasteiden eli kaikenlaisten kemikaalien levittely luontoon pitää olla keskiössä, mitä luonnonsuojeluun tulee. Hiilidioksidi on kautta historian tullut aina lämpimän seurauksena, ei koskaan aiheuttanut lämpiämistä. Kun on viilentynyt, on hiilidioksidin tasot menneet taas alas. Kuinka se nyt yht’äkkiä miljoonien vuosien jälkeen tällä kertaa aiheuttaisi lämpiämisen?

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Viha Voittamaton

Vahvoja muutoksia entiseen. Lienevätkö tulokset aitoja vai mielipidevaikutusta?