Kotimaa Rikos

Romanialaisen rikollisjoukon lukuisat varkaudet syyttäjälle

Kaakkois-Suomen poliisi on selvittänyt heinä- ja elokuussa 2021 Etelä-Suomessa liikkuneen, ulkomaisen rikollisryhmän lukuisten törkeiden varkauksien sarjan. Ryhmä käytti usein teoissaan varastettuja autoja, joilla he repivät irti kylmäasemien automaatteja ja ajoivat liikehuoneistojen ovista läpi.

Kaakkois-Suomen poliisin on selvittänyt heinä- ja elokuussa 2021 Etelä-Suomessa liikkuneen, ulkomaisen rikollisryhmän lukuisten törkeiden varkauksien sarjan. Nyt valmistuneessa esitutkinnassa syyttäjälle siirtyy yhteensä 27 varkautta, joista suurin osa on törkeitä. Ryhmän rikoksista saama rikoshyöty on ollut kokonaisuudessaan yli 110 000 euroa, ja teoista koitui asianomistajille yhteensä yli 230 000 euron vahingot.

Heinäkuussa 2021 Suomeen saapui neljän romanialaisen miehen ryhmä, jonka tavoitteena oli tehdä mahdollisimman arvokkaan saaliin varkauksia, ja poistua tämän jälkeen nopeasti maasta. Ryhmän kohteet vaihtelivat, ainoastaan asuttuihin asuntoihin tämä ryhmä ei kohdistanut murtoja.

Kohteena ryhmällä oli käteinen raha, helposti jälleen myytävät matkapuhelimet tai pienemmissä kohteissa myös savukkeet. Kohteiksi joutuivat yksityisten ja yritysten autot, pienet lähikaupat, kioskit, baarit, kylmäasemat, huonekaluliikkeet ja suuremmat matkapuhelimia myyvät liikkeet. Joukkoon mahtui myös eläinlääkäriasema sekä kukkakauppa.

Kohteisiin murtauduttiin yöaikaan ikkunoita rikkomalla ja kaltereita vääntämällä. Tekijät käyttivät usein myös tekoa varten varastettuja autoja murtautumiseen. Autoilla ajettiin ovista läpi kauppaliikkeisiin tai vedettiin hinausköydellä tankkauspisteiden rahanmaksuautomaatteja irti.

Tekotavoista eniten mediahuomiota saikin Kaakkois-Suomessa tehdyt kylmäasemiin kohdistuneet törkeät varkaudet. Tekotapa noudatteli vanhaa ”Euran Daltonien” mallia, jossa automaatti repäistään autoon kiinnitetyllä köydellä kokonaan irti. Tekotavan perusteella yleisessä keskustelussa paikallisten nuorten mahdollinen osallisuus olikin esillä. Näin asia ei kuitenkaan ollut.

Poliisi pääsi tekijöiden jäljille jo varkauksien tekoaikana, mutta romanialainen nelikko ehti poistua maasta ennen kiinniottoa. Samat tekijät kuitenkin palasivat Suomeen syksyllä ja aloittivat uusien jäsenien kanssa vastaavan rikossarjan. Tällä kertaa tekijät saatiin rikossarjan alkuvaiheessa kiinni. Tämä kokonaisuus on jo käräjäoikeuden käsittelyssä.

Ilmoita tallentava valvontakamera poliisin kameravalvontakartastoon

Tämänkin tapauksen tutkinnassa oli huomattavaa apua laadukkaista kameravalvontatallenteista. Poliisi muistuttaa, että yritykset ja yksityisetkin voivat ilmoittaa omista tallentavista kameroistaan poliisille. Kameravalvontakartaston avulla tieto saatavilla olevista tallenteista tulee nopeasti rikostutkintaan, mikä nopeuttaa merkittävästi rikosten tutkintaa ja helpottaa rikosten selvittämistä.

Poliisi.fi/kameravalvontakartasto -sivustolta löytyy ohjeita oman kameran tietojen ilmoittamiseen.

13 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Kuolematon lause erään Romanian diktaattorin suusta oli, kun hän yritti ostaa Englannista uusinta sotilaskalustoa, ja ilmoitti että nyt tulee hyvät kaupat. Meillä ei tosin ole puntia, eikä dollareita, mutta meillä on paljon turnipseja. Että jos teillä on niille käyttöä niin sovitaan että maksan aseet turnipseilla. Tällöin kuulemma aina erittäin hienostuneesti käyttäytyvät teelitkijät, olivat höräisseet Liptoninsa väärään kurkkuun, ja köhivät pitkään näytellen ettei nauru johtunut ehdotuksesta vaan ihan jostain muusta.

Ilkka Forsten

Mustalaisleiri muuttaa suomeen. Uusin musikaali.

Kata

😀

ike

Miksiköhän tuon kommentin poistaminen on niin vaikeata. Mitä se palvelee.

John Quiman

Ilmeisesti siksi, että niitä ei voi poistaa. Olisi kyllä hyvä, jos kirjoittaja voisi itse poistaa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Kata

Olen niin samaa mieltä.Se olisi reilua jos kerran on jotain ” hyväksyttävää”.

Tuumailija

Sama ilmoitus julkaisemattomasta viestistä ja syystä, kuin viestin hyväksynnästä.

John Quiman

Esim. Romania ei ollut valmis EU:iin. Merkeleillä oli vaan kiire saada sidotuksi EU:iin mahdollisimman monta itäistä maata. Jos jotain yhteistä aluetta rakennetaan, tulee osallisten olla riittävän samalla tasolla kehityksessään. Mm. Romaniassa on vielä liikaa rikollisuutta ja muita ongelmia, joten se ei ole kypsä jäseneksi. Onkohan Romanialla edes haluja suitsia noita mafialaisiaan. Pääosa romanialaisista on varmaan ihan hyviä ihmisiä, mutta siellä ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota heidän maansa heikompaan materiaaliin.

Kata

Nicolae Ceaușescu jätti jälkeensä porukan joka on yhä ”paranemassa” vaikka aikaa jo kulunut 30 vuotta…ja meillä open border ,wellcome evribadi! 🙁

vesku

Täälläkin oli Matkustajalaivoilla n.30 vuotta sitten noita ITÄ-BLOKIN Taka-Tukka Musikantteja Bändeissään,,,kohtuullisia,, mutta taipumus oli viedä toisten naisetkin,,,fiksuudellaan,,,,

ike

No ne oli niitä naisia joita voikin viedä. Siksi asiat edes romanialaisten syntyvyyden myötä myötä eivät ole parantuneet.Tyhjästä on paha nyhjästä, noin yleisesti. En nyt halua morkata Romanialaisia.

ike

No ne oli niitä naisia joita voikin viedä. Siksi asiat edes romanialaisten syntyvyyden myötä myötä eivät ole parantuneet.Tyhjästä on paha nyhjästä, noin yleisesti. En nyt halua morkata Romanialaisia , tai naisia. Luonto kuitenkin toimii kuten toimii. On sellainenkin asia kuin luonnollinen valinta.

ike

No halusin poistaa nyt yhden noista kommenteista mutta ei onnistunut. Mikä siinä on niin vaikeaa että siihen ei ole mahdolisuutta millään näppäimellä tai hiiren toiminnalla, kun ne kuitenkin ovat aika standardeja. No kai eivät ole.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa