Eurooppa Talous

Ruhrin alue Saksassa pysyy taantuneena

Ruhrin teollisuutta. Kuva Pixabay.

Nordrhein-Westfalen on Saksan suurin osavaltio. Sen moottorina toiminut Ruhrin alue on vaikeuksissa.

Tuoreen selvityksen mukaan on Nordrhein-Westfalenin 19 talousalueesta neljä taantuvia seutuja. Kaikki sijaitsevat Ruhrin alueella, jonka 5 miljoonan asukkaan keskittymä kärsii työttömyydestä, talouden heikosta tuottavuudesta sekä yksityistalouksien korkeasta velkaantumisesta.

Eniten pulassa olevien Emscher Lippen ja Duisburg-Essenin alueiden työttömyys on 10 prosentin luokkaa. Recklinghausenin piirikunta sekä Gelsenkirchen ja Bottrop kuuluvat ensin mainittuun. Dortmundin alueella on myös Hamm sekä Unnan piirikunta; neljäntenä ongelmissa on Bochum-Hagen.

Ruhrin kaupungit velkaantuneet

Selvityksen on tehnyt Kölnissä toimiva tutkimuslaitos IW (Institut der Deutschen Wirtschaft), joka on tutkinut myös muita osavaltioita. Muualla läntisessä Saksassa vaikea tilanne on Saarin alueella sekä ”keltaisella” sen vieressä Westpfalzissa, Schleswig-Holsteinin itäosassa sekä Bremerhavenin seudulla. Tutkimuksen kohteena olivat mitattavat tekijät kuten työttömyys, ostovoima, väestön keski-ikä, syntyvyys, velkaantuminen, koulutus sekä pääsy laajakaistayhteyksiin.

Ruhrin alueella on suuria puutteita infrastruktuurissa ylipäänsä. Kaupungit ovat velkaantuneet niin, että resurssit välttämättömiinkin hankkeisiin ovat tiukassa. Tämä estää kehitystä. IW-tutkimuslaitos sekä talouselämän edustajat esittivät viime vuonna alueen kaupunkien velkojen anteeksiantoa kehityksen auttamiseksi. Mahdollisuuksia ei pystytä käyttämään hyväksi, vaikka Ruhrin sijainti on erinomainen keskellä Eurooppaa, väestö on korkeasti koulutettu ja myös mm. laajakaistayhteydet ovat hyvät.

Itäisen Saksan osavaltioiden ongelmat toisenlaisia

Tutkimuslaitos on todennut, että taloudelliset ongelmat itäisissä osavaltioissa ovat osin toisenluonteisia. Erityisesti nuoren väestön muutto kaupunkeihin, väestön vanheneminen ja kokonaisten kylien tyhjeneminen vaikeuttavat kehitystä. Kriisialueita ovat Sachsen-Anhaltin pohjoisosassa Altmark, osavaltion itäosassa Anhalt-Bitterfeld-Wittenbergin seutu sekä Oberlausitz-Niederschlesien Sachsenissa, Puolan vastaisella rajalla.

Melkoisissa vaikeuksissa on järviseutu Mecklenburgische Seeplatte, Magdeburgin seutu, Lausitz-Spreewald, Thüringenin pohjoinen, itäinen ja eteläinen talousalue sekä Hallen seutu ja eteläinen Sachsen. Uusien osavaltioiden 22 talousalueesta puolet on IW:n mittauksissa taloudellisesti taantuvaa seutua. Koko maassa niitä on kaikkiaan 19, joista siis 8 kappaletta vanhoissa osavaltioissa.

Nordrhein-Westfalen on Saksan väestöltään suurin osavaltio 18 miljoonalla asukkaalla. Heistä ulkomaanpassi on yli 2,6 miljoonalla henkilöllä. Pääkaupunki Düsseldorf sijaitsee Ruhrin alueen eteläpuolella.

Lähde WAZ

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa